Leden van KVHV zwaaien met Vlaamse vlaggen.
Foto: Facebook KVHV Gent

Controversiële lezingen, kweekvijver voor Vlaams Belang en linken met Schild & Vrienden: wat is KVHV Gent? 

Wat is de conservatieve studentenvereniging KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) Gent, de groep die vandaag haar erkenning verloor van de stad Gent? De vereniging wil volgens de stad geen afstand nemen van discriminerende uitspraken van Jeff Hoeyberghs op een lezing in 2019. KVHV Gent spreekt zelf van een "politiek gestuurde" beslissing.

De jaarlijkse Uylenspiegelfeesten in het Gravensteen, een soirée ter ere van de patroonheilige van de jacht, en cantus na cantus na cantus. De evenementen van het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond in Gent lijken op het eerste gezicht niet anders dan die van andere studentenverenigingen, zij het met een conservatieve saus over. 

De Vlaams-nationalistische en rechts-conservatieve studentenvereniging werd initieel opgericht in 1887 en is sinds 1991 doorlopend actief in Gent. Ze heeft ook afdelingen in Leuven en Antwerpen. In de Gentse Overpoort zijn leden specifiek te herkennen aan hun zwart-wit-gele linten en kenmerkende donkerrode petjes. 

Tot daar weinig bijzonders. Toch wist KVHV Gent zich de afgelopen jaren verschillende keren in de kijker te werken, onder meer met een paar opmerkelijke lezingen.

Afgelopen oktober nodigden ze nog de Nederlands politicus Thierry Baudet uit. De lezing werd eerst verboden, maar later toch toegestaan. Eind 2022 presenteerde Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter zijn boek over 'Omvolking' bij de studentenclub. En in 2019 nodigde KVHV Gent plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs uit. 

Nederlands politicus Thierry Baudet tijdens een lezing van KVHV Gent
Foto; Belga

Erkenning kwijt

Het is die laatste lezing waardoor de vereniging nu haar erkenning door de stad Gent verliest. Hoeyberghs werd in februari vorig jaar in beroep veroordeeld tot een boete van 1.000 euro, onder andere voor seksistische uitspraken tijdens de lezing als: "Hebt gij al eens een hond in huis gehad? Awel, voor wat een wijf vuilmaakt, moet ge 5 honden in huis hebben. Da bijt u voor minder geld kapot. (sic.)"

Na de lezing werd KVHV Gent al 2 maanden geschorst door de UGent. Nu Hoeyberghs ook in beroep veroordeeld is, vroeg de stad Gent aan het KVHV om voor 8 maart 2024 afstand te nemen van enkele uitspraken van hun gastspreker. 

"Die deadline werd niet gerespecteerd", zegt Groen-schepen van Jeugd Hafsa El-Bazioui vandaag. Daardoor verliest de vereniging haar erkenning. KVHV reageert dat het juridische stappen onderzoekt en spreekt van een "politiek gestuurde" beslissing. 

“Politieke beslissing”

Die reactie viel te verwachten. KVHV Gent is officieel niet verbonden aan een partij, maar is tegelijk wel een kweekvijver voor onder meer Vlaams Belang. Tom Vandendriessche, Europarlementslid voor Vlaams Belang, was er praeses van 2001 tot 2004 en had er de bijnaam 'Sloef'. Ook Vlaams Parlementsleden voor Vlaams Belang Adeline Blancquaert en Bart Claes komen uit de Gentse afdeling van KVHV. 

De hoofdredacteur van een nieuwskanaal van Vlaams Belang, Jonas Naeyaert, was dan weer praeses van de Gentse afdeling van 2010 tot 2012. Ook de nationale woordvoerder van Vlaams Belang komt uit KVHV Gent.

En dan hebben we het nog enkel over de Gentse afdeling. In Antwerpen was Vlaams Parlementslid Filip Brusselmans (Vlaams Belang) bijvoorbeeld praeses van KVHV tussen 2017 en 2019.

Bart De Wever (N-VA) op de foto samen met andere KVHV'ers, waaronder toen nog Filip Brusselmans (huidig Vlaams Parlementslid voor Vlaams Belang)
Foto: KVHV Antwerpen

Ook andere partijen tellen ex-KVHV’ers onder hun leden. N-VA-voorzitter Bart De Wever zat bijvoorbeeld in het praesidium van KVHV Antwerpen in 1991. Net als pakweg N-VA-fractieleider Peter De Roover en Vlaams Parlementsvoorzitter Liesbeth Homans, trouwens.

Maar ook CD&V telt met Wouter Beke, Pieter De Crem en - veel langer geleden - wijlen Wilfried Martens verschillende KVHV’ers onder haar prominenten.

Politieke doorstroom vanuit studentenverenigingen is uiteraard niet uitzonderlijk. Vanuit het Gentse Liberaal Vlaams Studentenverbond (LVSV) stromen geregeld leden door naar Open VLD. En vanuit bijvoorbeeld Comac in Gent zie je leden terugkeren bij PVDA.

Schild & Vrienden

KVHV Gent kende daarnaast tot een aantal jaren geleden ook heel wat overlap met de uiterst rechtse jongerenbeweging Schild & Vrienden. Zo zat Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, zelf bij KVHV Gent.

Ook B.S., een van de leden van Schild & Vrienden die dinsdag werd veroordeeld door de correctionele rechtbank in Gent, was eerder lid van KVHV Gent. Hij werd door de rechtbank aangeduid als een van de 'meelopers' van Schild & Vrienden en werd veroordeeld voor inbreuken op de negationismewet. Vandaag is hij medewerker van Vlaams Belang in het Europees Parlement.

Een voormalige praeses van KVHV Gent was moderator in de Discord-groep van Schild & Vrienden, en is nu voorzitter van een lokale Vlaams Belang-afdeling.

Tijdens een onderzoek van de redactie van Pano in aanloop naar de reportage over Schild & Vrienden in 2018 werden zo’n 20 leden van KVHV Gent teruggevonden in online groepen van Schild & Vrienden.

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild & Vrienden, met lint en pet van KVHV Gent

Meest gelezen