Direct naar artikelinhoud
Nieuws

De Wever noemt discussie over mogelijke samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang ‘irrelevant’ en bekritiseert besparingsplan van Open VLD

Bart De Wever op 13 januari 2024.Beeld BELGA

N-VA-voorzitter heeft zondag in De Zevende Dag fel uitgehaald naar Open VLD, die pas een besparingsplan van 24 miljard euro heeft voorgesteld. Daarnaast noemde De Wever de discussie over een mogelijke samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang ‘irrelevant’ en bekritiseerde hij de voorstellen van linkse partijen voor een hogere bijdrage voor de rijken.

en

Dat de Open VLD op zowat 100 dagen voor de verkiezingen een besparingsplan van 24 miljard euro op tafel legt, is volgens N-VA-voorzitter Bart De Wever “schaamteloos”. “Het is alsof ze het erom gedaan hebben. Die 24 miljard is het bedrag van de budgettaire ontsporing van de regering-De Croo zelf”, aldus De Wever zondag in De Zevende Dag. Bovendien lacht PS-voorzitter Paul Magnette de Vlaamse liberalen “in hun gezicht uit”, meent hij.

De Wever verwijst daarbij naar de uitspraken van Magnette in De Afspraak op Vrijdag. Daarin blokte de PS-voorzitter mogelijke besparingen in de gezondheidszorg of in de sociale zekerheid af. Magnette ziet vooral nog “marge” in een reeks nieuwe belastingen. Volgens De Wever lacht Magnette de Vlaamse liberalen gewoon uit. “De Croo heeft zelf gezegd dat je als zevende partij in de meerderheid riskeert van de dweil te worden. Magnette heeft die dweil nu uitgewrongen in hun gezicht”, dixit De Wever.

Maar naast de PS en de PTB/PVDA stellen ook Vlaamse partijen als Groen en Vooruit hogere bijdrages van de rijken voor. Die voorstellen doet De Wever af als “volksbedrog”. Die rijkenbelastingen beginnen volgens De Wever altijd bij de rijken. “Maar de rijken gaan dat niet betalen en dan komt men bij de middenklasse. Dat zijn de mensen die sparen, werken en ondernemen of met een ander woord: Vlamingen”, aldus De Wever.

Terwijl Vlaams minister-president Jan Jambon het debat over een mogelijke samenwerking tussen N-VA en Vlaams Belang nog eens aanwakkerde, herhaalde De Wever in De Zevende Dag dat die discussie volgens hem “irrelevant” is. “Federaal gaat Vlaams Belang sowieso niet meedoen. Of ze dan in de Vlaamse regering zitten of niet, dat gaat het verschil niet maken als federaal Vivaldi II is vertrokken”, aldus De Wever. “Ik voel me totaal niet verwant aan die partij en op Vlaams niveau al helemaal niet. Alles wat zij zeggen, daar ben ik ongeveer tegen”.

De Wever wil met zijn partij vooral op federaal niveau “incontournable” worden. Kort gezegd: het moet mathematisch onmogelijk worden om een federale regering te vormen zonder N-VA én zonder Vlaams Belang. De Wever roept de kiezer daarbij op om niet alleen met hun buik, maar vooral met hun verstand te stemmen. Een stem voor Vlaams Belang is federaal sowieso een weggegooide stem, zegt hij.