Twee Cubanen proberen een lift te krijgen tijdens een stroomonderbreking in Bauta, ten zuidwesten van de hoofdstad Havana.
Foto: AP

Cubanen protesteren tegen tekort aan voedsel en elektriciteit, regering wijst naar VS als "aanstoker"

In Cuba zijn honderden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het gebrek aan voedsel en elektriciteit. Het eiland zit in een aanslepende economische en energiecrisis. Cuba wijst voor zijn problemen naar de economische sancties van de Amerikanen en zegt dat de VS de betogingen oppookt. De Amerikanen noemen die beschuldigingen "absurd".

Het gaat over honderden mensen die op straat komen tegen de slechte economie. Op sociale media circuleren verschillende video's van de protesten. Betogers roepen om "elektriciteit en voedsel". In verschillende steden zijn er geregeld stroomonderbrekingen die tot 8 uur kunnen duren. Ook het voedseltekort is een punt van frustratie voor de Cubanen.

De protesten concentreren zich in het oosten van het eiland, waar de stad Santiago ligt. Volgens de Amerikaanse ambassade, in de hoofdstad Havana, zijn er ook in andere provincies acties. 

Stroomonderbrekingen kunnen tot 8 uur aan een stuk duren.
Foto: AP

Betogingen zijn zeldzaam in Cuba, waar de communistische overheid, volgens Human Rights Watch, elke vorm van protest of openbare kritiek streng bestraft. Volgens het nieuwsmedium Diario De Cuba zou de politie al minstens 10 betogers hebben opgepakt. 

Amnesty International en de Verenigde Staten hebben al opgeroepen om de rechten van de betogers te respecteren. "We dringen er bij de Cubaanse regering op aan om de mensenrechten van de demonstranten te respecteren en tegemoet te komen aan de legitieme behoeften van het Cubaanse volk", schrijft de Amerikaanse ambassade in een bericht op Facebook.

Die oproep schiet bij de regering in het verkeerde keelgat. De plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernández de Cossío noemt de opmerkingen van de Amerikanen "respectloos", "hypocriet" en een "bemoeienis bij binnenlandse kwesties van Cuba". Volgens de Cubaanse regering proberen de Amerikanen de protesten aan te wakkeren, een bewering die de Verenigde Staten als "absurd" afdoen.

De Cubaanse plaatsvervangende minister van Buitenlandse Zaken Carlos Fernández de Cossío
Foto: AP

Economische crisis

De betogingen komen er door jaren van economische malaise in Cuba. Enkele jaren geleden waren er ook al grootschalige protesten tegen de problemen. 

De economie van het land ligt dan ook bijna volledig plat. Een Cubaan verdient gemiddeld 14,7 euro per maand. Daardoor zijn voedsel, benzine en elektriciteit vaak onbetaalbaar.

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de regering, maar de coronacrisis heeft het land een extra zware klap toegediend. Tel daar nog een torenhoge inflatie bij, die eind vorig jaar op zo'n 31 procent stond, en de cirkel van economische problemen is rond. 

Cuba wijst voor zijn problemen naar de Verenigde Staten. De banden tussen de twee landen zijn al decennialang bijzonder koel. De Amerikanen voerden de belangrijkste sancties tegen het eiland in tijdens de Cubacrisis van 1962. Ook vandaag nog blijven de Verenigde Staten aan sancties tegen Cuba vasthouden. Volgens de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel is de blokkade van de Amerikanen een van de belangrijkste redenen voor de slechte economie.

In november 2023 heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nog gestemd om de Amerikaanse blokkade van Cuba op te heffen. 187 landen stemden voor, waaronder ook België. Alleen de Verenigde Staten en Israël stemden tegen, Oekraïne onthield zich. De resolutie van de VN is echter niet-bindend en de Amerikanen hebben er geen gehoor aan gegeven.

(Archiefbeeld 2022) Politiepatrouilles bewaren de rust, een jaar na de massale protesten van 2021 tegen de economische crisis in Cuba.
Foto: AP

Meest gelezen