Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Centrumrechtse Luis Montenegro aangeduid als nieuwe premier van Portugal

In Portugal heeft de president Luis Montenegro aangeduid als nieuwe premier. Montenegro, van de centrumrechtse partij Democratische Alliantie (AD), won onlangs de parlementsverkiezingen nipt van de socialistische partij. 

De 51-jarige advocaat Montenegro wordt zo de opvolger van de socialist Antonio Costa. Die leidde het land sinds eind 2015. Na het uitbreken van een corruptieschandaal werden verkiezingen uitgeschreven.

Montenegro's AD beschikt over 80 zetels in het parlement, de socialisten hebben er 78. Om een meerderheid te vinden, heeft Montenegro nog ruim 40 zetels nodig. Hij kondigde al aan niet met de rechts-populistische partij Chega (Genoeg) in zee te willen gaan. Die partij eindigde op 18 procent (50 zetels), een enorme winst vergeleken met de 7 procent bij de vorige verkiezingen. 

Wellicht zal Montenegro voorlopig met een minderheidsregering aan de slag gaan. Maar verwacht wordt dat de nieuwe premier onder druk zal komen te staan om toch met Chega in zee te gaan. Pedro Nuno Santos, de nieuwe leider van de Socialistische Partij, liet al weten dat zijn partij klaar is om de oppositie in te gaan.

Meest gelezen