Themabeeld© Shutterstock

Zes op tien Belgen voelen zich altijd of meestal gelukkig, 8 procent is eenzaam

Iets meer dan zes op de tien Belgen (62,3 procent) voelen zich altijd gelukkig of meestal gelukkig. Dat blijkt uit een rondvraag van Statbel in het vierde kwartaal van 2023. Het gaat om een significante daling ten aanzien van het derde trimester (66,6 procent), én het is het laagste percentage sinds de aanvang van de enquête in het derde trimester van 2021.

jvh
Bron: BELGA

Sinds het derde kwartaal van 2021 ondervraagt het Belgische statistiekbureau elk kwartaal zo’n 5.000 Belgen tussen 16 en 74 jaar over hun persoonlijk welzijn en levensomstandigheden. 

Van de 62,3 procent Belgen die zich altijd of meestal gelukkig voelde, was 8 procent altijd gelukkig, 54,3 was meestal gelukkig. Aan de andere kant van het spectrum was 6,5 procent zelden en 1,5 procent nooit gelukkig, blijkt uit de statistieken.

Opvallend zijn de regionale verschillen: in Vlaanderen is 65,5 procent van de mensen altijd of meestal gelukkig, in het Waals Gewest is dat 60,1 procent, en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dat 51,8 procent. Dat laatste cijfer is een daling van meer dan 10 procentpunten tegenover het derde kwartaal. 

Jongeren (16-24 jaar) blijken over het algemeen de gelukkigste bevolkingsgroep te zijn (71 procent), in tegenstelling tot personen van 65 tot 74 jaar (57,3 procent). 

Er wordt ook gepolst naar het gevoel van eenzaamheid bij de mensen. Zo voelt 8 procent van hen zich altijd of meestal eenzaam. Hoe hoger de leeftijd, hoe meer dat gevoel zich manifesteert.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer