Beeld ter illustratie.
Foto: Getty Images

Temu en TikTok, maar ook WhatsApp en Facebook: iedereen wil onze data, hoe bescherm je jouw gegevens zo goed mogelijk?

Hoewel heel wat mensen zich zorgen maken over het gebrek aan transparantie van (technologie)bedrijven over wat ze doen met de gegevens die ze van hun klanten en gebruikers verzamelen, geven we vaak toch zonder veel nadenken die informatie prijs. Bijvoorbeeld bij het installeren van applicaties op onze telefoon. Want soms kunnen we gewoon niet zonder die ene app. Enkele tips om alsnog je online privacy zo veel mogelijk te beschermen.

Sinds vorig jaar is het voor medewerkers van de Europese Commissie verboden om de Chinese videoapp TikTok te installeren en te gebruiken. Een maatregel om de cyberveiligheid te verhogen, klinkt het. De Commissie is bang dat de Chinese overheid de gebruikersgegevens die de app verzamelt, zou gebruiken voor spionagedoeleinden. 

In Amerika ligt ondertussen een wetsvoorstel op tafel dat het misschien wel mogelijk zou maken om de app volledig te verbieden. Het voorstel werd in het Huis van Afgevaardigden al goedgekeurd en moet nu naar de Senaat. Het wetsvoorstel heet officieel de "wet ter bescherming van Amerikaanse gezinnen tegen toepassingen, gecontroleerd door buitenlandse tegenstanders".

Je mag gerust stellen dat Temu vandaag een grotere datastofzuiger is dan TikTok is

Technologie-expert Vincent Nys in 'Het digitale dilemma'

De reden voor het wantrouwen in Europa en Amerika: TikTok vraagt toegang tot heel wat gegevens op de telefoons van de gebruikers. En wij geven die info vaak zonder veel nadenken ook prijs. TikTok ontkent wel steevast dat er inmenging is van de Chinese overheid en beweert dat het verantwoordelijk omspringt met onze gegevens.

TikTok is overigens lang niet de enige app die onze persoonlijke gegevens verzamelt. De Chinese shoppingapp Temu is mogelijk nog een grotere "datastofzuiger" dan TikTok, zegt technologie-expert Vincent Nys in het nieuwe VRT Canvas-programma 'Het digitale dilemma'.

Temu en TikTok: twee opvallende voorbeelden uit China, maar ook in het Westen is datahandel 'big business'. Bij de installatie van eender welke app op je telefoon geef je bepaalde toestemmingen aan de makers van die app.

De meeste apps hebben toegang tot je basisinformatie (naam, leeftijd, telefoonnummer en e-mailadres), maar we geven vaak veel meer prijs. Dat kan gaan van het delen van je foto's en adresboek tot toegang verschaffen tot je locatiegegevens en camera. Soms geven we zelfs toestemming om berichten te lezen of om onze telefoon te laten ontgrendelen van op afstand.

Bescherm je online privacy: enkele tips

  • Geef zo weinig mogelijk toestemmingen. Geef apps enkel toegang tot de dingen die nodig zijn om de app te laten functioneren zoals jij het wil. Schakel de overbodige toestemmingen zoveel mogelijk uit. Dan kan via het appbeheer op je telefoon.
  • Hoe lang en saai misschien ook, lees de privacyvoorwaarden. Dan weet je al deels welke data apps allemaal verzamelen.
  • Gebruik veilige betaalmiddelen zoals PayPal, geef niet meteen je kredietkaart.
  • Ga voor een gezonde cyberhygiëne. Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rond de apps die je vaak gebruikt op je smartphone. Zorg voor de laatste versie. En kijk of er nergens berichten verschijnen over datalekken of malware (schadelijke software, red.).
  • Log niet in met je andere accounts van je sociale media. Daarmee zet je zelf de deur open voor apps om te zien wat je doet op andere platformen. Gebruik voor nieuwe accounts een tijdelijk mailadres, zoals dat van Temp Mail. Dat kun je ook doen voor andere apps trouwens waar je aankopen doet.
  • Schakel tweestapsverificatie in bij het inloggen in een app. Dat kun je doen bij accountbeveiliging. Zo bescherm je je account alvast extra tegen hackers.
  • Gebruik privacyvriendelijke alternatieven. Sommige diensten, apps of websites houden meer rekening met je privacy dan andere. Zo houdt een zoekmachine als DuckDuckGo je zoekgedrag niet automatisch bij, in tegenstelling tot Google. Signal kan dan weer een alternatief zijn voor Whatsapp. Op dasprive.be vind je een uitgebreid overzicht.

Meest gelezen