© Gregg DeGuire/FilmMagic

Heeft Gwyneth Paltrow een punt met dat ene kruid dat ze niet lust? (En nee, het is geen koriander)

Smaak is persoonlijk, en toch zijn er bepaalde etenswaren die door grote groepen mensen als onaangenaam of zelfs vies worden bestempeld. Ook Gwyneth Paltrow behoort tot zo’n groep, van kruidenhaters. En nee, het gaat niet over koriander.

Camille Van Puymbroeck

“Ik houd van alle kruiden”, zegt Paltrow in een uitzending van de Amerikaanse YouTube-talkshow Hot Ones. “Behalve dille, dat zou illegaal moeten zijn. Het is zo vies. Het verpest alles wat ermee in aanraking komt.” Een uitgesproken mening over een kruid, maar wel eentje die door heel wat (online) eters gedeeld wordt. Bovendien is dille niet de enige etenswaar die zulke sterke gevoelens oproept. Denk bijvoorbeeld aan koriander, kool of witloof, om er maar enkele te noemen.

Volgens Michael Sels, hoofddiëtist verbonden aan het UZA, bestaat er wel degelijk een uitleg voor die afkeer.

“Wanneer we het hebben over smaak, hebben we het over een combinatie van vier factoren die bepalen of we iets al dan niet lekker vinden: smaak, geur, mondgevoel en herinnering. De fundamentele smaken die door de smaakpapillen worden geïdentificeerd (zoet, zout, bitter, zuur en umami) zijn slechts voor een deel verantwoordelijk voor onze smaakbeleving.”

Eerst de geur

“Wanneer je beslist dat je iets niet lekker vindt, baseer je je in eerste instantie wellicht op geur. Voor sommige mensen is dat bijvoorbeeld de reden waarom ze geen kool lusten. Vervolgens spelen je herinneringen een rol, zowel in de negatieve als in de positieve zin. Werd je bijvoorbeeld ooit ziek na het eten van oesters, dan bestaat de kans dat je daar een aversie voor opbouwt.”

Zodra het eten zich in onze mond bevindt, nemen mondgevoel en smaak de overhand. “Mondgevoel gaat over textuur, maar bijvoorbeeld ook over de koude sensatie die je ervaart wanneer je menthol eet. Het is een heel belangrijk onderdeel van onze smaakperceptie. De fundamentele smaken zijn tenslotte deels voorgeprogrammeerd in onze genen, waardoor sommige van die voorprogrammaties terugkeren bij grote groepen mensen. Bitter is bijvoorbeeld een smaak die we minder appreciëren en die ook steeds meer wordt gebannen. Zoet daarentegen associëren we doorgaans met iets positiefs, onder andere door de zoete moedermelk die we als baby binnenkregen.”

Hoewel we sommige etenswaren dus van nature minder weten te appreciëren, valt onze afkeer voor andere anders te verklaren. Wil je nieuwe dingen leren eten, dan is het volgens Sels een goed idee om je te laten leiden door de smaaksensaties die je doorgaans lekker vindt. Houd je van krokant, maar niet van bloemkool? Probeer dan eens om de groente te roosteren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer