De huismus staat als 'kwetsbaar' genoteerd op de Vlaamse Rode Lijst van broedvogels.
Foto: Belga

Een kwartiertje tijd? Vogelbescherming Vlaanderen roept op dit weekend huismussen te tellen

Vogelbescherming Vlaanderen roept Vlamingen opnieuw op om vandaag en morgen gedurende een kwartier huismussen te tellen. De huismus heeft al jaren een eigen telweekend, omdat het niet goed gaat met de soort. Door elk jaar opnieuw te tellen, kan de populatie in kaart worden gebracht.

Heb jij dit weekend een kwartiertje tijd? Dan zou je Vogelbescherming Vlaanderen een groot plezier doen door huismussen te tellen in je tuin.

Tijdens het jaarlijkse vogeltelweekend van Natuurpunt is de huismus vaak de meest getelde vogel in de Vlaamse tuinen. Maar het vogeltje heeft het toch moeilijk. "Tussen 2007 en 2018 ging de Vlaamse huismuspopulatie met meer dan 40 procent achteruit", aldus Vogelbescherming Vlaanderen. 

Kwetsbaar

Dat komt onder meer door het verdwijnen van nestgelegenheid en voedselplaatsen. Sinds 2016 staat de huismus ook als 'kwetsbaar' genoteerd op de Vlaamse Rode Lijst van broedvogels.

Uit tellingen van de voorbije jaren is gebleken dat kolonies ook kleiner worden. Zo'n kolonie zou uit minstens 10 huismussenkoppels moeten bestaan om op zichzelf te kunnen overleven, maar die omvang wordt nog zelden gehaald.

Door elk jaar opnieuw te tellen, kan de evolutie van de huismussenpopulaties verder in kaart worden gebracht. 

Hoe spot je ze?

Op dit moment zijn de vogels het zichtbaarst en het luidst, en tsjilpen ze vaak van op een hoge plaats, zoals een dakrand of bovenop een haag of struik. De vrouwtjes zitten eind maart vaak al op het nest en zijn dan minder zichtbaar.

Huismusmannetjes hebben een grijs-witte onderzijde, zijn kastanjebruin op de vleugels, hebben grijze wangen en een grijze kruin, met daartussen een zwarte streep over de ogen. Ook hun kin en keel zijn zwart.

Wie de tuin huismusvriendelijk(er) wil maken, kan beginnen met het aanplanten van een haag of enkele struiken. Daarnaast kan je zorgen voor vers water en een voedertafel waar huisdieren niet bij kunnen.

Lees hier meer over hoe de vogels eruitzien, en hoe ze klinken.

Meer informatie over hoe je zelf mee kan doen aan het mussentelweekend vind je hier.

Meest gelezen