Faruk Akkus ontkent dat er bij Vilvoorde City bewust leden zijn opgelicht
Foto: Vilvoorde City

Voorzitter voetbalclub Vilvoorde City pleit onschuldig na beschuldiging van oplichting: "Geld is in de club opgegaan"

Fark Akkus, de voorzitter van voetbalclub Vilvoorde City, ontkent dat de club bewust leden heeft opgelicht. Honderden kansarme kinderen krijgen dankzij de Vrijetijdspas een fikse korting op het lidgeld, maar zouden toch veel meer betaald hebben. Volgens burgemeester Hans Bonte (Vooruit) gaat het mogelijk over meer dan 100.000 euro.

Voorzitter Faruk Akkus, die ook gemeenteraadslid voor CD&V is in Vilvoorde, pleit onschuldig. "Er zijn fouten gebeurd", geeft hij toe. "Maar we hebben over de Vrijetijdspas nooit overleg gehad met de stad. Het was voor ons niet duidelijk hoe het reglement precies in elkaar zit. We hebben dat dan maar op onze manier ingevuld."

"Onze club werkt met vrijwilligers. Waarom heeft er vanuit de stad nooit iemand aan ons uitgelegd hoe we dit moesten doen? Dan hadden we dat zeker gecorrigeerd. We willen onze volledige medewerking verlenen om dit recht te trekken. Een audit vind ik ook een goed idee. En we willen terugbetalen wat er te veel is geĂ¯nd", zegt de voorzitter.

Dat geld is niet in iemands zakken verdwenen, en zeker niet in die van mij

Faruk Akkus, voorzitter Vilvoorde City

Blijft de vraag waar dat geld – mogelijk meer dan 100.000 euro – naartoe is. "Het is zeker niet in iemands zakken verdwenen, en zeker niet in die van mij", zegt Akkus stellig. "Dat is gewoon in de club opgegaan. Aan kleren, materiaal, renovatiewerken..."

Geen ontslag

Het stadsbestuur zal een audit bestellen om duidelijkheid te scheppen in de zaak. In afwachting van de resultaten daarvan suggereert burgemeester Hans Bonte (Vooruit) dat Akkus ontslag zou nemen als voorzitter. Maar daar denkt Akkus niet aan.

"Ik heb ook nog geen officiële vraag gekregen om ontslag te nemen. Ik heb niets bewust verkeerd gedaan. Als niemand zegt dat je iets verkeerd doet, dan blijf je die fout herhalen. We willen dit recht zetten, mensen terugbetalen als ze te veel betaald hebben en hun kind volgend seizoen eventueel gratis laten spelen. Ik sta daarvoor open. Maar we krijgen geen reactie", besluit Akkus.

De stad Vilvoorde stelt de club intussen in gebreke. Dat heeft burgemeester Hans Bonte (Vooruit) gezegd op de gemeenteraad. De zaak krijgt dus een juridisch vervolg, en de stad laat ook een audit uitvoeren om na te gaan waar het geld naartoe is. Om de continuĂ¯teit van de jeugdwerking van de club te garanderen, vraagt Vilvoorde de hulp van Voetbal Vlaanderen.

Meest gelezen