© rr

Koolmijnlaan na de rellen: “Koerden en Turken leven hier vreedzaam samen”

Heusden-Zolder -

De rellen tussen Koerden en Turken waren maandag hét gespreksonderwerp in de Koolmijnlaan, het kloppende hart van Heusden waar beide gemeenschappen al decennialang vreedzaam samenleven. “We hopen maar één ding: dat de rust snel weerkeert”, klinkt het.

Ruben Steegen, Zahra Boufker

Sevim Kiliçlioglu woont en werkt al 28 jaar in Heusden-Zolder. “In die auto’s met PKK-vlaggen zaten geen mensen uit Heusden-Zolder.”© Zahra Boufker

Sevim Kiliçlioglu woont en werkt al 28 jaar in Heusden-Zolder. Haar fruitwinkeltje in de Koolmijnlaan was zondagavond nog open toen het konvooi met PKK-aanhangers door de straat reed. “Ik herkende de vlag eerst niet en dacht aanvankelijk dat het om voetbalsupporters ging”, vertelt de dame met Turkse roots. Sevim bedient iedereen in haar winkeltje met een brede glimlach. “Turken, Koerden, Marokkanen, Vlamingen,…hier komen klanten uit alle windstreken over de vloer. In Heusden-Zolder leven we met zoveel nationaliteiten vreedzaam samen. Hier zijn geen spanningen tussen Koerden en Turken. Als ik brood nodig heb, ga ik naar de bakker vlakbij, dat is een Koerd. Hij mag mij altijd om hulp vragen, zo doen we dat hier. Maar in de wagens die zondagavond rond reden, zaten er geen mensen uit Heusden-Zolder. Ik herkende niemand. Verschrikkelijk dat provocateurs van buiten onze gemeente onrust stoken. Ik kan alleen maar hopen dat de rust snel weerkeert, want dit heeft niemand gewild.”

Leven vreedzaam samen

“Geweld tussen Koerden en Turken in Turkije is iets van alle tijden, maar daar hebben we hier in Vlaanderen niets mee te maken”, beaamt Mustafa (82). “Ik woon hier al meer dan een halve eeuw en heb 23 jaar in de mijn van Zolder gewerkt, met jongens van alle nationaliteiten. Mijn leven is híer in Heusden-Zolder, niet in Turkije. En dan vind ik het heel erg dat sommigen dat buitenlandse geweld en die provocaties naar hier brengen.”

Een Koerdische handelaar is dezelfde mening toegedaan. “Mijn kinderen zijn gisteren nog bij mijn Turkse buurman gaan spelen. Die spanningen die je in Turkije wel hebt, zijn hier niet. Heel jammer wat er is gebeurd. Hopelijk stopt dit snel.” Nog een andere handelaar uit de buurt betreurt dat net dit Syrisch-Koerdische gezin in de Kolderstraat de mensen die provoceerden, in hun huis lieten. “Die familie woont nog maar een jaar in Heusden-Zolder. Ze hebben het niet breed, maar we hebben hen destijds met de hele gemeenschap geholpen door spullen te doneren. Ik weet niet of ze mee in de auto’s zaten, maar het is wel bij hen dat de provocateurs zijn gaan schuilen.”

“Mijn leven is híer in Heusden-Zolder, niet in Turkije. En dan vind ik het heel erg dat sommige dat geweld en die provocaties naar hier brengen”, zegt Mustafa.© Zahra Boufker

Niet naar school

Nese en dochter Melisse wonen op Lindeman, de wijk waar het zondagavond stevige ontspoorde. “We vrezen voor nog meer geweld.”© Zahra Boufker

Verschillende inwoners vrezen echter dat de rust niet snel zal weerkeren. “Op sociale media lees ik constant berichten van PKK-aanhangers die naar Heusden-Zolder willen afzakken voor vergelding”, vertellen Nese en Melissa Dogan, moeder en dochter. Ze hebben zelf Turkse roots en wonen in Lindeman, de wijk waar het zondagavond stevig ontspoorde. “We zijn nog allemaal zwaar in shock”, vertelt Melissa, die vreest voor nog meer geweld de komende dagen. “Mijn zusjes zijn vandaag niet naar school geweest en ik hoor dat heel wat moeders hun kinderen uit voorzorg hebben thuis gehouden. Heel jammer hoe het allemaal is gelopen, want hier in Heusden-Zolder tonen we net dat Turken en Koerden perfect met elkaar kunnen samenleven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer