Regisseur Dominique Deruddere en De Pauw.© rr

Bekende Limburgers over soap rond Bart De Pauw-docu: “Een duistere sfeer van geheimdoenerij en stilzwijgen”

De soap rond het al dan niet uitzenden van de Bart De Pauw-docu op VRT Canvas kent stilaan zijn ontknoping: na een open brief van ruim zeshonderd mediafiguren aan VRT-CEO Frederik Delaplace wordt Het proces dat niemand wou dan toch uitgezonden. “Er wordt geheimzinnig gecommuniceerd”, zegt Stijn Coninx. “Iemand houdt iemand tegen, maar wie?”

Jo Smeets

Zo ongeveer het voltallige mediawereldje heeft zijn handtekening gezet onder een open brief aan het adres van VRT-CEO Frederik Delaplace. Het doel: de Bart De Pauw-docu toch te laten uitzenden. Missie geslaagd, want Het proces dat niemand wou, met getuigenissen van dames die werden belaagd door tv-maker Bart De Pauw, zal op woensdag 27 maart te zien zijn op VRT Canvas. “Het bleek achteraf een inschattingsfout om de uitzending uit te stellen”, laat Delaplace nu optekenen. “De VRT staat aan de kant van de slachtoffers van machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag. We gaan daar niks aan veranderen.”

Kwalijke evolutie

De Peltse regisseur Stijn Coninx, die de open brief ondertekende, is blij met deze wending. “Omdat ik een fundamenteel probleem wil aankaarten”, zegt hij. “En dan heb ik het niet eens over Bart De Pauw, want eigenlijk is hij het probleem niet. Ik zal Bart verdedigen noch beschuldigen, hij is al tien keer harder gestraft dan de hele Bende Van Nijvel samen. Ik heb het over personen die schijnbaar autonoom kunnen beslissen over wat juist is en wat niet, die overal boven lijken te staan. Verantwoordelijkheden worden doorgeschoven, er wordt slecht en geheimzinnig gecommuniceerd. Dat vind ik een kwalijke evolutie, want daardoor verdwijnt onze vrijheid om ons gedacht te zeggen. Die dames verdienen een eerlijke kans om hun verhaal te vertellen in een breder kader, zodat anderen er ook iets aan hebben, maar plots werd hen die kans ontnomen. Iemand houdt iemand tegen, maar wie? Nogmaals: de wereld kent grotere problemen dan Bart De Pauw, maar dit verhaal baadt in een duistere sfeer van geheimdoenerij en stilzwijgen. Tegen de kopstukken zou ik willen zeggen: neem jullie verantwoordelijkheid. En doe het op tijd! Daarvoor worden jullie betaald!”

Stijn Coninx.© Frank Abbeloos

Achterafkamertjes

De Lummense actrice Machteld Timmermans sluit zich aan bij de mening van Stijn Coninx. “Ook bij mij gaat het helemaal niet om Bart De Pauw of om het feit dat vrouwen weer maar eens de dupe zijn”, zegt ze. “Ik vind gewoon dat het gedaan moet zijn met dat gekonkelfoes van schimmige machtsmensen die in achterafkamertjes van alles beslissen en bedisselen. Ik had gehoopt dat dit tijdperk stilaan voorbij was, maar nu krijg ik sterk de indruk dat dat soort praktijken weer traditie aan het worden is.”

Machteld Timmermans met dochter Gloria Monserez.© Joren De Weerdt

Beter zwijgen

Ook de Truiense cineast Michaël R. Roskam ondertekende de open brief. “Als je nooit het slachtoffer geweest bent van machtsmisbruik, intimidatie of seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan zwijg je beter eerst, en luister je naar de mensen die er als slachtoffer wel iets over te vertellen hebben”, zegt hij. “Dat is wat ik gedaan heb. En als gevolg ondertekende ik de brief. Het zegt exact wat er moet gezegd worden.”“Ik gun Bart De Pauw zeker een tweede kans”, voegt de Kampse regisseur Dominique Deruddere toe. “Maar de vrouwen het recht ontnemen hun verhaal te doen, kan niet. Vandaar mijn handtekening.”“Ik vond het vreemd dat de uitzending werd uitgesteld”, besluit de Genkse kunstenaar Gökhan Kızılbuğa. “Ik vraag me af: wat zit daar achter? Daarom heb ik de brief ondertekend. Ik vind niet dat het uitzenden van de docu moet worden gezien als een extra straf voor Bart De Pauw, maar als een document dat duidelijk maakt dat een machocultuur echt niet meer kan. Zodat mannen in machtsposities voortaan twee keer nadenken alvorens een welbepaalde situatie te creëren.”

Michaël R. Roskam.© Jan Van der Perre

De zaak-Bart De Pauw

- Bart De Pauw stond twintig jaar lang aan de top van de televisiewereld, tot hij in opspraak kwam.

- Van stiekem een gesprek opnemen tot een verdacht Twitter-profiel: Bart De Pauw koos keer op keer de foute strategie.

- De VRT besliste ‘Het proces dat niemand wou’, de docu over de zaak-Bart De Pauw, niet uit te zenden “om alle kansen te geven aan gesprekken tussen partijen”.

- Het was een “twijfelende” VRT-baas die zwichtte voor “nakende excuses” van Bart De Pauw.

- Of hoe een gesprek tussen Bart De Pauw en de CEO van VRT een nieuwe storm veroorzaakte

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer