Julie Thurston Photography

2 op de 3 Belgen laten oude gsm in schuif liggen (terwijl die vol waardevolle grondstoffen zit) 

2 op de 3 Belgen laten hun oude gsm in de schuif liggen, waardoor waardevolle grondstoffen die in de toestellen zitten niet gerecycleerd kunnen worden. Dat is nochtans nodig. Veel metalen die nodig zijn voor de productie van smartphones worden schaarser. "Als dit zo doorgaat, zal goud tegen 2030 uitgeput zijn."

Elk jaar worden er anderhalf miljard smartphones verkocht. De exemplaren die kapot of verouderd zijn, worden meestal niet correct gerecycleerd. Uit recente cijfers van het Europees statistiekbureau ‘Eurostat’ blijkt dat bij 2 op de 3 Belgen oude smartphones gewoon in de schuif blijven liggen. 

"Om precies te zijn: 63 procent van de Belgen heeft thuis een oude smartphone liggen", vertelt Jacotte Brokken in haar wekelijkse wetenschapsrubriek bij 'Goeiemorgen Morgen!' (Radio2). "12 procent recycleert een gebruikte smartphone. En 1 procent van de Belgen gooit een oude smartphone in de vuilbak."

Dat is een heel slecht idee. “In een mobiele telefoon zitten metalen zoals goud en koper. Als je een oude smartphone in de vuilbak gooit, wordt dat toestel verbrand. Zo komen de giftige stoffen in de bodem en in de lucht terecht." 

Uit 1 ton oude smartphones kan je zo’n 150 tot 400 gram goud recupereren

Jacotte Brokken, wetenschapsjournaliste

De waardevolle metalen die in gebruikte toestellen zitten, kunnen hergebruikt worden. "Het is belangrijk om dat te doen", zegt Jacotte. "De grondstoffen die in de toestellen zitten, worden schaars. Als we doorgaan zoals we nu bezig zijn, zal al het goud in 2030 uitgeput zijn."

Minder goudreserves

De goudmijnen nu leveren minder grondstoffen op dan vroeger. "200 jaar geleden kon je uit 1 ton gouderts makkelijk 20 tot 30 gram goud halen. Nu is dat amper nog maar 1 gram. Dat geldt ook voor andere metalen", zegt Jacotte. 

Er is een manier om het tekort aan grondstoffen op te vangen: urban mining. Hierbij worden waardevolle metalen uit spullen in onze omgeving gehaald, zoals oude smartphones en dat levert op. “Uit 1 ton oude smartphones kan je zo’n 150 tot 400 gram goud recupereren. Diezelfde ton smartphones brengt dan ook nog eens 50 tot 150 kilogram koper op", zegt Jacotte. 

Bekijk: Jacotte Brokken legt op Radio2 uit welke metalen je uit smartphones kan recycleren

Videospeler inladen...

Je oude toestel breng je best binnen in het recyclagepark of in een inzamelpunt in een school of supermarkt. “Zelf de materialen ontginnen, is geen goed idee. Daar heb je een boel gevaarlijke stoffen voor nodig”, vertelt Jacotte nog. 

Toestel eerst resetten

Wat met alle gegevens die op je smartphone staan? Kunnen die in verkeerde handen vallen als je een smartphone naar een inzamelpunt brengt? Maak eerst een kopie van alles wat er op je smartphone staat. Dat je foto’s, telefoonnummers en belangrijke documenten niet verloren gaan. Vervolgens kan je de gsm weer terugzetten naar de fabrieksinstellingen voordat je die inlevert.

Op 10 april start op VRT1 en VRT MAX en nieuw seizoen van het tv-programma Factcheckers. Daarin onderzoeken Britt Van Marsenille, Jan Van Looveren en Thomas Vanderveken onder meer hoeveel goud er in een smartphone zit en of je dat goud er kan uithalen. Het volledige 5e seizoen focust op de wereld van mobiele communicatie en internet.

Meest gelezen