© AP

Amerikaans Hooggerechtshof buigt zich over juridisch getouwtrek rond abortuspil

Het Amerikaanse Hooggerechtshof buigt zich dinsdag over de manier waarop mifepriston, een veelgebruikte abortuspil in de Verenigde Staten, beschikbaar wordt gesteld. Het hof, met een meerderheid van conservatieve rechters, kijkt nu of het de toegang tot de pil moet beperken.

mtm
Bron: BELGA

Het gaat om het belangrijkste abortusdossier in de VS sinds hetzelfde Hooggerechtshof in juni 2022 besliste om het federaal recht op abortus af te schaffen.

Sindsdien bepalen de deelstaten zelf of abortus toegelaten is en onder welke voorwaarden dat kan. Een twintigtal staten koos ervoor om abortus te verbieden of het recht strikt te beperken. Bovendien wordt in heel wat andere staten de abortuspil mifepriston wel nog gebruikt. De uitspraak van het Hooggerechtshof kan dus ook een invloed hebben op die staten.

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA keurde het gebruik van mifepriston in het jaar 2000 goed. Maar een latere beslissing van de FDA had het nog een pak eenvoudiger gemaakt om de pil te verkrijgen. Zo was een doktersbezoek niet langer vereist, maar kon de pil gewoon per post worden opgestuurd. Het gebruik van het middel werd ook toegestaan tot de tiende week van de zwangerschap, drie weken langer dan oorspronkelijk het geval was.

In augustus 2023 besliste een federaal hof van beroep in New Orleans om de versoepelingen terug te draaien omdat de bezorgdheden over de veiligheid te weinig aandacht zouden hebben gekregen van de FDA, klonk het toen. Het middel werd enkel toegestaan tot zeven weken, het was niet meer per post verkrijgbaar en moest door een arts worden voorgeschreven.

Onder meer de regering-Biden tekende daartegen beroep aan, waarna het dossier bij het Hooggerechtshof belandde. Samen met de producent van de pil en Danco Laboratories vraagt de regering nu aan de negen rechters van het Hooggerechtshof om de beslissing, die momenteel is opgeschort, ongedaan te maken.

Elizabeth Prelogar, die optreedt als advocaat van de regering, vroeg dinsdag tijdens de hoorzitting of de artsen die mifepriston en de beslissing van de FDA aanvechten, hiervoor wel een wettelijke grond hebben. Volgens Prelogar dwingt de FDA hen niet om vrouwen te behandelen die mifepriston innemen, waardoor er een grote afstand is tussen hen en hetgeen ze aanvechten.

De verdediging van de aanklagers hekelden op hun beurt de “arbitraire” versoepelingen en stellen dat de FDA de mogelijke extra risico’s voor de gezondheid van vrouwen had moeten beoordelen voordat ze “cruciale voorzorgsmaatregelen schrapte”.

Als gevolg hiervan lopen deze artsen het risico om mogelijke complicaties door het gebruik van mifepriston te moeten behandelen, “terwijl dit soort deelname aan een gekozen abortus hun geweten schendt en in andere opzichten schadelijk voor hen is”, klinkt het.

Een uitspraak wordt verwacht tegen eind juni of begin juli.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer