Rusland blijft beweren dat het Westen achter aanslag in Moskou zit, maar Wit-Rusland spreekt Poetin tegen

Vladimir Poetin heeft erkend dat moslimterroristen de dodelijke aanslag op een concertzaal nabij Moskou hebben gepleegd, maar tegelijk blijven het Kremlin en de Russische geheime dienst Oekraïne én het Westen beschuldigen van betrokkenheid. Intussen beweert Wit-Rusland dat de aanslagplegers eerst zijn grens met Rusland heeft proberen over te steken.

mts

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag op de Crocus City Hall, met voorlopig 139 dodelijke slachtoffers, al meermaals opgeëist. Maandagavond zei ook Russisch president Poetin dat de vier aanslagplegers, Tadzjieken die in Rusland wonen, geradicaliseerde moslims zijn. Dat deed hij zonder IS of IS-KP, de vertakking van IS die vooral in Centraal-Azië actief is, bij naam te noemen. Maar, benadrukte de Russische leider ook: “We weten wie de aanslag gepleegd heeft, nu willen we weten wie de opdracht heeft gegeven.”

Een dag later herhalen de baas van de Russische Federale Veiligheidsdienst FSB, Aleksander Bortnikov, en de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Nikolaj Patroesjev, Poetins boodschap. Patroesjev gaf dinsdag als eerste aan dat Oekraïne “uiteraard” achter de aanslag zit. Bortnikov erkende dat “het brein achter de aanslag nog niet is geïdentificeerd”, maar zei tegelijk er zeker van te zijn dat Oekraïne en het Westen betrokken zijn. Hij wijst vooral naar Kiev, Londen en Washington.

LEES OOK. Na achtervolging en ondervraging naar rechtbank: vier verdachten van aanslag in Moskou hardhandig aangepakt

Aleksander Bortnikov (centraal) houdt Oekraïne en het Westen verantwoordelijk voor de aanslag.© via REUTERS

“Wij geloven dat de actie werd voorbereid door de radicale islamisten zelf en, uiteraard, werd gefaciliteerd door Westerse speciale diensten. De speciale diensten van Oekraïne zelf hebben hier een directe connectie mee”, beweerde Bortnikov tegenover het Russische persagentschap Ria Novosti. Volgens de Poetin-getrouwe inlichtingenbaas zouden de inmiddels opgepakte daders een “heldenontvangst” hebben gekregen in Oekraïne, als hun vlucht was geslaagd. Want dat ze onderweg waren naar Oekraïne, lijdt volgens Moskou geen enkele twijfel.

Bestemming Wit-Rusland

Nochtans zijn er genoeg redenen om te betwijfelen dat Oekraïne de voorkeursbestemming van de terroristen was. Dwars door het sterk gemilitariseerde grensgebied tussen Rusland en Oekraïne gaan, waar het viertal zomaar in de handen van Russische troepen kon eindigen, zou hoogst riskant zijn. Dan is de grens met Wit-Rusland oversteken een veiligere onderneming.

LEES OOK. Poetin erkent dat aanslag Moskou het werk was van “radicale islamisten”: “Maar wie gaf hen de opdracht?”

Wit-Russisch Aleksandr Loekasjenko met zijn Russische collega Vladimir Poetin, tijdens een bezoek aan Sint-Petersburg in de zomer van vorig jaar.© AFP

Dat was dan ook precies het plan van de vier verdachten, zo beweert althans de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko, een nauwe bondgenoot van Poetin die de Russische president maar zelden tegenspreekt. Volgens Loekasjenko botsten de terroristen op strenge controles aan de grens met Wit-Rusland. “Daarom vertrokken ze opnieuw en zijn ze naar de Russisch-Oekraïense grens gegaan”, verklaart de Wit-Russische president in een persbericht. Het is niet duidelijk op welke informatie hij zich baseert.

LEES OOK. Zelfs Poetin geeft nu toe dat islamisten achter de aanslag in Moskou zitten: “Maar wie wachtte hen op in Oekraïne?”

Oekraïne ontkent iets met de moordpartij in de concertzaal te maken te hebben. Topfunctionaris Mychajlo Podoljak zei dat FSB-baas Bortnikov en Patroesjev “leugens” verspreiden over zijn land. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky veroordeelt de Russische beschuldigingen: “Poetin praatte zichzelf weer tegen... Opnieuw geeft hij Oekraïne de schuld. Hij is een ziek en cynisch wezen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER