“Eigenlijk is dit broodroof”: uitbater restaurant blijft achter met kater wanneer groep van 17 personen niet komt opdagen

Nathan Walckiers, uitbater van Cabo, telefoneerde nog tevergeefs naar de groep die gereserveerd had.© jve/IF

Blankenberge -

Alles stond klaar, inclusief een keurig gedekte tafel en een uitgebreide mise en place. Er zou zelfs veganistisch én glutenvrij gekookt worden. Toch kwam een groep van 17 personen maandag niet opdagen in restaurant Cabo in Blankenberge. Zonder annulatie of excuses, maar met een financiële kater tot gevolg.

Junior Verbeeke

De mise en place was gedaan, de menukaart werd zelfs een beetje aangepast voor twee veganisten en iemand die glutenvrij wou eten. En toch blonk een groep van zeventien personen, die op voorhand gereserveerd had, maandagavond uit in afwezigheid. “Alles was bevestigd via mail, we hadden zelfs hun telefoonnummer”, vertelt Nathan. “Ze zouden er om 18 uur zijn én die mensen waren hier al geweest.”

De tijd verstreek en de tafel bleef leeg. “Ik heb hen toen zelf gebeld. Ze vuurden het ene smoesje na het andere af. Eerst was de persoon aan de telefoon ziek, daarna ging het om een ziek kindje.” (lees verder onder de foto)

De tafel voor zeventien gasten stond keurig gedekt, maar bleef uiteindelijk leeg.© IF

Restaurant en tapasbar Cabo ligt te midden van de jachthaven, een van de meest exclusieve locaties in Blankenberge. Het loungeterras op de bovenverdieping biedt een panoramisch zicht op de vaargeul, maar daar had de bewuste groep kennelijk geen trek in. “Ik vroeg aan de telefoon of de rest van de groep niet kon komen eten. Eerst was het antwoord positief, maar niet veel later belde nog een andere persoon dat ze helemaal niet zouden komen.”

Nathan uitte dan maar zijn frustraties. Zonder resultaat. “We hebben amper 40 plaatsen: de zaal zou halfleeg blijven. En we hadden speciaal veganistisch ingekocht. Sorry, klonk het droogjes. Het leek hen allemaal niet veel te deren. Eigenlijk is dit broodroof.” (Lees verder onder de foto)

Restaurant Cabo ligt te midden van de jachthaven.© IF

Het resultaat? Een financiële kater voor Cabo, want zij zagen een mooie omzet door de neus geboord. Ook omdat ze die dag nog een aantal tafeltjes geweigerd hadden. “Maandag was het dus break even voor ons”, zucht Nathan. “Het stoort mij vooral dat mensen geen begrip tonen voor onze situatie. We verliezen niet alleen die tafel, maar ook andere gasten die wél zouden komen eten.”

Het was niet de eerste keer dat Nathan met zo’n grote no show zat. “Vorige zomer stuurden al eens tien personen hun kat. Maar tijdens het topseizoen kan je die plaatsen nog vullen. Dat is nu wel even anders.” (Lees verder onder de foto)

Nathan wil mensen vooral bewust maken van de impact van een ‘no show’.© jve

Om onaangename verrassingen te vermijden in de toekomst, wil Nathan zekerheid inbouwen door op voorhand een kredietkaart of een voorschot te vragen bij een reservatie. “Zeker voor grotere groepen”, zegt hij. “Maar voor élke klant? Liever niet. Zoiets getuigt van wantrouwen, en dan zoeken mensen vaak een andere zaak waar het niet moet.”

Ondertussen wil hij mensen vooral sensibiliseren met zijn boodschap. “Ik heb even getwijfeld om dit te melden, maar ik doe het toch. Ook om collega’s te helpen: zulke situaties zijn échte dompers voor ons. En je hoort het steeds vaker: mensen moeten er zich bewust van worden dat dit onze broodwinning is.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer