Jinnih Beels na tegenvallende peilingen Vooruit: "De partij heeft Conner Rousseau nodig"

Antwerps schepen Jinnih Beels hoopt dat haar partijgenoot en voormalig Vooruit-voorzitter Conner Rousseau binnenkort zijn politieke comeback aankondigt. "De partij heeft hem nodig", zei ze bij VTM Nieuws. Zelf is Beels opgelucht dat ze de Antwerpse lokale politiek verlaat en volledig kan focussen op het nationale niveau. 

Er resten Conner Rousseau nog twee weken om te beslissen of hij deelneemt aan de verkiezingen op 9 juni. Ten laatste op 13 april moeten de partijen hun lijsten definitief indienen. Vooruit hoopt dat de voormalige voorzitter in extremis beslist om de Oost-Vlaamse lijst voor de Vlaams verkiezingen te duwen.  

Ik denk dat de kiezers graag willen dat hij terugkeert
Jinnih Beels (Vooruit) over een comeback van Conner Rousseau

"De partij heeft hem nodig", aldus Beels. "Conner heeft ervoor gezorgd dat we er weer stonden als Vooruit. Ik denk dat de kiezers graag willen dat hij terugkeert. Ze beseffen dat hij zijn best heeft gedaan om te laten zien hoeveel spijt hij heeft van zijn uitspraken."

Rousseau nam ontslag als voorzitter en Vlaams Parlementslid nadat er in november racistische en seksistische uitspraken van hem bekend waren geraakt.

Slechtste peiling in 4 jaar

De partij kan een stemmenkanon als Rousseau goed gebruiken. Vooruit gaat de laatste maanden gestaag achteruit in de peilingen. In De Stemming begin maart peilde de partij op 13,7 procent, in de peiling van Het Laatste Nieuws vorige week scoorden de socialisten nog 11,4 procent. Dat is de slechtste peiling in 4 jaar.

"De partij heeft woelige tijden gekend", aldus Beels. Ze geeft toe dat ook de perikelen in Antwerpen daarin een rol spelen. In februari kondigde Tom Meeuws plots zijn vertrek aan als schepen. Zijn ontslag legde de strubbelingen – onder meer over de samenwerking met N-VA - in de Antwerpse afdeling van Vooruit bloot. 

Jinnih Beels en Tom Meeuws in betere tijden.
James Arthur Photography

Opgelucht over vertrek uit Antwerpen

De interne onvrede deed ook de druk op Beels toenemen. Ze wachtte een stemming over haar rol als lijsttrekker bij de lokale verkiezingen niet af en maakte afgelopen donderdag bekend de Antwerpse politiek vaarwel te zeggen na deze legislatuur. "Ik ben opgelucht. De rust kan nu terugkeren", zegt Beels. "Ik sta volledig achter mijn beslissing."

Ik werd niet meer voor de volle 100 procent gedragen als boegbeeld. Dat heeft pijn gedaan
Jinnih Beels (Vooruit)

"Ik werd niet meer voor de volle 100 procent gedragen als boegbeeld. Dat heeft pijn gedaan. Maar er moest iets gebeuren, het is goed dat het hoofdstuk nu is afgesloten." Beels en Meeuws hebben niet meer gesproken sinds zijn ontslag. "Als hij mij graag wil spreken is het aan hem", vindt ze. Vooruit moet nu op zoek naar een nieuw Antwerps kopstuk voor de verkiezingen in oktober. 

Beels verlaat de stad, maar blijft wel het boegbeeld voor Vooruit in de provincie Antwerpen. Op 9 juni trekt ze er de lijst voor de Kamer.

Meest gelezen