Videospeler inladen...

Eva De Roo zette zoon ter wereld op tonen van 'Runaway' van Kanye West: kan muziek een bevalling vlotter doen verlopen?

Muziek kan een bevalling wel degelijk vlotter doen verlopen áls die de moeder helpt te ontspannen. Dat zeggen gynaecologen Isabelle Dehaene en Jute Richter na de getuigenis van Eva De Roo in 'Ik vraag het aan' op VRT 1 over de bevalling van haar eerste kind dat op muziek van Kanye West is geboren. "Waarschijnlijk zit het knuffelhormoon oxytocine hier voor iets tussen."

"Ik ging bevallen van een kind", doet Eva De Roo van Studio Brussel vanavond het verhaal van haar eerste bevalling in 'Ik vraag het aan' op VRT 1. "Ik had ergens gelezen dat als je gaat bevallen, je je thuis moet voelen. Muziek is echt mijn thuis, dus ik had een box met goeie bassen mee in mijn geboortetas. Ik dacht, ik ga voor de doucheplaylist, dat is positief en vertrouwd."

"Die stond op de achtergrond op, terwijl ik aan het afzien was. Toen ik aan het bevallen was, hoorde ik de tonen van 'Runaway'. “We zien het hoofdje”, riepen ze intussen. Ik dacht: “Die wordt geboren op een nummer van Kanye West". Het is een episch nummer, ze noemen het het beste nummer van Kanye West, zijn magnum opus. Daarop is onze zoon geboren."  

BEKIJK - Eva De Roo vertelt in 'Ik vraag het aan' over de muziek die haar bij haar bevalling heeft ondersteund:

Videospeler inladen...

De Roo is niet alleen, steeds vaker halen aanstaande mama's alles uit de kast om zich zo rustig mogelijk te voelen tijdens hun bevalling. Van koude- en warmtetherapie, een zitbal, in bad gaan zitten, meditatie, aromatherapie, ademhalingstechnieken tot zelfs virtual reality.

“Ook een ontspannende activiteit zoals muziek beluisteren, hoort thuis in dit rijtje”, licht gynaecoloog Isabelle Dehaene van de Vlaamse vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie toe. Ontspanning heeft over het algemeen een positieve invloed op de eerste fase van de bevalling - het begin van de ontsluiting. "Als de vrouw minder (onbewust) tegenwerk biedt, kunnen die eerste centimeters opening een pak vlotter verlopen.”

In 2020 vergeleken wetenschappers nog 12 studies over het verband tussen muziek en bevallen. “Hoewel de bewijzen niet overweldigend sterk waren, zou muziek op de achtergrond de pijn- en angstgevoelens effectief wel doen afnemen”, deelt ook gynaecoloog Jute Richter (UZ Leuven). “Waarschijnlijk zit het 'knuffelhormoon' oxytocine, dat vrijkomt wanneer we ons goed en veilig voelen, hier voor iets tussen.”

Beluister: 'Runaway' van Kanye West

Meditatieve muziek mag, maar is geen must

“Zachte, ontspannende, regelmatige, ritmische patronen zonder extreme veranderingen in dynamiek kunnen voor een verlaging van pijn en angst zorgen”, citeert Dehaene uit een recente studie hieromtrent. 

Al kunnen voor haar ook iets hardere deuntjes thuishoren in de verloskamer. “De muziek moet de patiënt in de eerste plaats een goed gevoel geven. Heb je een hekel aan klassieke muziek of jazz, dan zullen die genres je ook niet helpen om te ontspannen. Integendeel.” “Zorg er dan alleen voor dat je de gevoelige oren van je pasgeboren kindje niet beschadigt”, voegt Richter toe.

Voor de reactie van het zorgpersoneel op je muzikale verzoeken hoef je alvast geen schrik te hebben. “Hoewel muziek in de verloskamer nog geen standaard gegeven is, staan we er hier op de Vlaamse materniteitsafdelingen zeker voor open”, legt Dehaene uit.

“Al moet je wel je eigen box meepakken, want niet iedere verloskamer beschikt over een kwalitatieve muziekinstallatie. En je houdt best rekening met andere aanstaande mama's op de verdieping bij het draaien aan de volumeknop.”

Sommige moeders willen maar één iets: epidurale verdoving

Dr. Jute Richter, gynaecoloog bij UZ Leuven

Op de kraamafdeling van het UZ Leuven zal in 90 procent van de gevallen al muziek weerklinken tijdens een keizersnede. Tijdens een vaginale bevalling is deze praktijk nog iets minder ingeburgerd. 

“Niet alle vrouwen staan te popelen om hun favoriete hits op de kraamafdeling af te spelen. Sommigen hebben veel meer nood aan de aanwezigheid van hun partner in de verloskamer dan aan hun lievelingsliedjes”, zegt Richter. “Nog anderen krijgen alleen maar stress van al die ondersteunende technieken en willen maar één iets: epidurale verdoving.”

Aan het aanbod in Leuven mankeert alvast niets. “In elke bevalkamer hebben wij een computer en een televisie staan waarop muziek kan worden afgespeeld. Zelfs onze bevallingsbaden kunnen verbonden worden met de gsm. We hebben ook steeds het muziekprogramma Spotify openstaan op het operatiekwartier, waarop aanstaande ouders dan hun eigen playlist kunnen delen. Wordt voor muziek gekozen die niet echt onze stijl is, dan moeten we dat gewoon even slikken."

Toch probeert een deel van de vrouwen tijdens het laatste deel van de arbeid nog even te slapen. “Dan gunnen wij hen uiteraard ook volledige rust. De keuze ligt in de eerste plaats bij de moeder.”

De effecten van muziek op de pasgeboren telg

Kunnen melodieën ook een positieve impact hebben op de pasgeboren baby? “We weten dat baby's tijdens de laatste weken van de zwangerschap al kunnen horen”, informeert de Leuvense gynaecoloog. “Dat is één van de redenen waarom we het kindje - als het gezond is - meteen op de buik van de moeder leggen na de geboorte.” Naast een gevoel van verbinding dat gecreëerd wordt, zal de vertrouwde hartslag van de moeder het kindje ook kalmeren.

“We horen soms dat mensen die tijdens de zwangerschap thuis aan het verbouwen waren, een baby krijgen die helemaal tot rust komt bij het geluid van een boormachine.” Ook voor de pasgeborene hoeft het dus niet puur om rustige geluiden te gaan. “Al zou ik harde techno nu ook niet aanbevelen."

Of er ook een verband is tussen muziek en de gezondheid of het karakter van de baby, is nog zeer onduidelijk en twijfelachtig. “Het uitvoeren en correct interpreteren van onderzoek op dit gebied vormt een enorme uitdaging”, zegt de gynaecoloog van UZ Leuven.

“Als een kind later bijvoorbeeld zorgeloos door het leven wandelt, heeft dat waarschijnlijk meer te maken met zijn genetische aanleg dan de vredige muziek die tijdens de geboorte door de boxen schalde.”

Meest gelezen