Mensen dumpen onder meer dode dieren en stofzuigerzakken in de containers
Foto: MIWA

Afvalophaler Waasland zet controleurs in bij gft-rondes: "Mensen dumpen te veel troep"

In het Waasland gaan er controleurs mee op afvalronde voor het gft-afval omdat er te vaak sorteerfouten gebeuren. De impact is groot, want soms kunnen hele ophaalwagens niet gecomposteerd worden. "Soms zien we dat mensen zelfs ander afval verstoppen in de containers", zegt Maxime Vanderhaeghen van afvalophaler MIWA. De controleurs moeten het euvel nu verhelpen. 

"De afvalophalers proberen fouten nu te voorkomen door zelf in de containers te kijken en er zaken uit te halen die er niet thuishoren", vertelt Maxime Vanderhaeghen van de intercommunale MIWA. "We zien van alles opduiken: houtblokken, plastic, glas, mest en zelfs dode dieren."

De sorteerfouten kunnen grote gevolgen hebben. "Als een container met fout materiaal gelost wordt in een vuilniswagen kan de volledige inhoud niet langer gecomposteerd worden. Alles moet dan verbrand worden. Het is duurder én slecht voor het milieu." 

MIWA geeft toe dat vergissingen kunnen gebeuren, maar vermoedt dat meer mensen ook moedwillig fout materiaal in de containers meegeven. "In sommige gevallen is het echt onderin de container verstopt. Er duikt te veel troep op." 

Controleurs informeren, communiceren en beboeten

De controleurs zullen in de eerste plaats mensen informeren. "We zetten in op communicatie, maar als we merken dat mensen bewust fouten maken, kunnen er sancties volgen." Welke boetes er precies kunnen volgen, is nu nog onduidelijk. 

MIWA laat containers die niet het juiste afval bevatten staan. Zo krijgen mensen de kans om het foute materiaal er toch nog uit te halen. De afvalophaler is actief in 5 Wase gemeenten: Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse en Waasmunster. 

Meest gelezen