Zowel Paul McCartney en Beyoncé willen met hun versie van het lied 'Blackbird' discriminatie aankaarten.
Foto: Getty Images

Paul McCartney prijst "prachtige" versie van 'Blackbird' van Beyoncé: "Haar versie versterkt de boodschap waarvoor ik het nummer schreef" 

Sir Paul McCartney heeft alleen maar lovende woorden voor Beyoncés versie van zijn lied 'Blackbird'. "Ze heeft een fantastische versie gemaakt en ik wil iedereen die het lied nog niet gehoord heeft, aanraden om dat te doen", zo schrijft hij op Instagram. De voormalige Beatle vertelt ook over hoe hij en de zangeres via FaceTime gesproken hebben.

"Het is me een genoegen dat ze het lied wilde coveren. Ik vind dat ze een killer versie heeft gemaakt van het lied." Dat schrijft ex-Beatle Paul McCartney op Instagram over de versie van 'Blackbird' die Beyoncé op haar nieuwste album 'Cowboy Carter' laat horen.  

Vorige week bracht Beyoncé 'Cowboy Carter' uit, een countryalbum met 27 nummers waarmee ze een eigenzinnige masterclass in countrymuziek geeft. Naast heel wat nieuwe nummers, staan er ook twee covers op het album. Eentje daarvan, Jolene, werd al enthousiast onthaald door de originele artiest Dolly Parton.

De andere cover is 'Blackbiird', het tweede nummer op het album. De kleine aanpassing in de titel ('ii' in plaats van 'i') is een verwijzing naar het nummer 2, aangezien het album 'Cowboy Carter' een tweede luik is van haar 'Renaissance'-albums. 

Het nummer is een cover van 'Blackbird', oorspronkelijk geschreven door McCartney in 1968. De originele versie staat op het dubbelalbum 'The Beatles' - ook bekend als 'The white album' - van de band.  

McCartney vertelt op Instagram hoe hij en Beyoncé elkaar gebeld hebben via FaceTime. Daarbij bedankte Beyoncé hem voor het schrijven van het nummer. McCartney kon naar eigen zeggen alleen maar enthousiast reageren. "Ik vind dat ze het prachtig heeft uitgevoerd."  

Discriminatie van zwarten als inspiratie

Inspiratie voor het nummer haalde McCartney toen hij in de jaren 60 op televisie zag hoe zwarten in het zuiden van de Verenigde Staten werden gediscrimineerd. Meer specifiek zong hij over de 'Little rock nine', de eerste groep zwarte studenten die in 1957 naar een witte middelbare school ging en daar niet hartelijk onthaald werd.  

Die beelden zijn duidelijk blijven hangen bij de zanger, zegt hij nu nog eens op Instagram. "Ik vond dat choquerend en kan niet geloven dat er nu nog steeds plaatsen zijn waar dit soort dingen gebeuren."

Hij is dan ook heel blij dat Beyoncé de problematiek blijft aankaarten. "Alles wat mijn liedje en de fantastische versie van Beyoncé kunnen doen om raciale spanningen te verminderen, is geweldig en maakt me trots", schrijft hij.  

Bekijk: 'Blackbiird', de versie van Beyoncé

Beyoncé wil met het nummer - en haar album - aankaarten hoe zwarten vaak gediscrimineerd worden, ook in de countrywereld. Dat doet ze bij 'Blackbiird' nog eens extra door zwarte country singer-songwriters Tanner Adell, Brittney Spencer, Tiera Kennedy en Reyna Roberts credits te geven voor het nummer.  

Originele gitaar en voetstappen

Nog een weetje over de versie van Beyoncé: ze mocht voor de achtergrondmuziek de instrumentale elementen gebruiken uit het origineel nummer uit 1968. De akoestische gitaar van McCartney en het tikken van zijn voeten zijn dus hetzelfde als op het album 'The Beatles', zo ontdekte het Amerikaanse tijdschrift Variety.  

Bekijk - de originele versie van 'Blackbird' van The Beatles

McCartney heeft het nummer destijds alleen opgenomen, zowel de zang, gitaar en het ritmisch tikken van zijn voeten. Hoewel het nummer ook aan John Lennon wordt toegeschreven, werd het door slechts een van hen geschreven is en uitzonderlijk dus ook door slechts één lid opgenomen.

Dat Beyoncé die originele elementen mocht gebruiken, toont nog maar eens dat McCartney zich kan vinden in de versie van Beyoncé. "Ik zou iedereen die het nog niet heeft gehoord willen aanraden om het eens te proberen. Je zult het geweldig vinden."

Meest gelezen