© VRT

Heeft Les Engagés de sleutel in handen bij regeringsvorming? "Met N-VA of Vivaldi II? Ik sluit geen enkel scenario uit" 

De Franstalige partij Les Engagés kan na de verkiezingen een cruciale rol spelen in de federale regeringsvorming. In 2019 haalde de partij – toen nog CDH – haar slechtste resultaat ooit, vandaag peilt ze op 17 procent. Voorzitter Maxime Prévot sluit een coalitie met N-VA niet uit, "maar dan moet Bart De Wever wel stoppen met Vlaams Belang achterna te lopen".  

"We vermijden de karikaturale slogans van de extremen. Mensen geloven niet in simplistische antwoorden op complexe problemen." Zie daar het succesrecept van Les Engagés volgens Prévot. Hij vormde de Franstalige christendemocratische partij CDH afgelopen jaren om tot de politieke beweging Les Engagés.   

Na 10 jaar van tegenvallende verkiezingsresultaten en een plaats op de oppositiebanken nam Prévot afstand van de verwijzing naar het christelijk geloof. "Dat is een bewuste keuze, ik ben gewoon een man van het midden. Een centrist door keuze en overtuiging", legt hij uit in De Ochtend op Radio 1.

Hoe vertaalt zich dat in de standpunten? "Onze prioriteiten zijn gezondheid, eerlijke belastingen en veiligheid. Daarnaast zijn we bijvoorbeeld een voorstander van het beperken van de werkloosheidsuitkering tot maximaal twee jaar."

Sterke band met Sammy Mahdi

Prévot haalt ook opnieuw de banden aan met CD&V. Hij geeft interviews met voorzitter Sammy Mahdi en de partijen staan samen op een lijst in Brussel. "We zijn van dezelfde generatie en willen allebei onze partij moderniseren”, aldus Prévot. “Er blijven wel verschillen, bijvoorbeeld over ethische thema’s." 

Sammy Mahdi (CD&V) broederlijk naast Maxime Prévot (Les Engagés) in De Zevende Dag

Die verschillen staan een nauwe samenwerking niet in de weg. "We moeten onze krachten bundelen. Het land heeft nood aan een sterke centristische as. Ik hoop dat we na de verkiezingen samen met CD&V een machtige politieke familie kunnen vormen."

Herbeluister hier het gesprek uit De Ochtend:

Vivaldi II...

Met of zonder CD&V, Les Engagés kan een cruciale rol spelen bij de komende regeringsvorming. De partij peilde eind maart op bijna 17 procent. Als die voorspelling klopt, kan Prévot de sleutel in handen hebben voor een doorstart van Vivaldi, met Les Engagés erbij. De partij zit momenteel niet in de regering.

Volgens Bart De Wever zijn daarover zelfs al afspraken gemaakt. "CD&V, Les Engagés en MR hebben een as gevormd, en in één van die partijen zijn al namen geplakt op de ministerposten", zei hij deze week in Humo. Prévot ontkent die theorie met klem. 

Ik heb geen voorkeur voor Vivaldi II of een andere coalitie
Maxime Prévot, voorzitter van Les Engagés

Al sluit hij die mogelijkheid ook niet uit. "Ik sluit voor geen enkel scenario de deur. Ik heb geen voorkeur voor Vivaldi II of een andere coalitie. De enige uitzondering is een samenwerking met Vlaams Belang of PVDA."

...of regering met N-VA?

Is een regering vormen met N-VA een optie voor Prévot? "Ja. Er zijn overeenkomsten in onze socio-economische programma’s. Maar de N-VA zal nooit de eerst keuze zijn voor een Franstalige partij vanwege hun minachting voor ons. En Bart De Wever moet stoppen met het Vlaams Belang achterna te lopen." 

Meest gelezen