Videospeler inladen...

Klimaatactiviste Greta Thunberg twee keer opgepakt bij protestacties in Den Haag

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (21) is in Den Haag in Nederland tot twee keer toe opgepakt bij protestacties die werden georganiseerd door klimaatbeweging Extinction Rebellion. 

Bedoeling van honderden aanwezige klimaatactivisten was om de A12 te blokkeren. Dat plan kon de politie echter verhinderen, waardoor de acties zich naar elders in Den Haag verplaatsten.

De politie pakte Thunberg op kort nadat zij zich met een aantal anderen bij een groep op de Zuid-Hollandlaan had gevoegd. De Zweedse werd op een stadsbus met arrestanten gezet. Vanuit die bus liet ze telefonisch aan het ANP weten dat haar arrestatie rustig is verlopen.

Niet veel later dook Thunberg opnieuw op in Den Haag. Ze nam weer deel aan een blokkade, dit keer op de Koningskade. Met enkele tientallen andere betogers zat ze er op een zebrapad. De politie haalde haar als eerste uit de groep en zette haar in een arrestantenbus.

Thunberg was aanwezig bij het protest in Den Haag omdat tijdens de blokkade nieuwe internationale acties worden aangekondigd tegen subsidies en fiscale voordelen voor fossiele brandstoffen.

Ook in Brussel voerde Extinction Rebellion actie.
Foto: Extinction Rebellion

De klimaatactiegroep Extinction Rebellion voerde vandaag actie in 7 Europese landen, ook in ons land. Ze blokkeerden daarbij de Belliardstraat in Brussel. Met een lange, trage mars verstoorden ze het verkeer. Ze eisen dat de Belgische regering een einde maakt aan alle subsidies voor fossiele brandstoffen.

Op 4 mei voert Extinction Rebellion opnieuw actie, meldt de beweging in een persbericht. Wat die actie precies inhoudt, is niet duidelijk, maar "de Belgische activisten zullen de intensiteit van hun burgerlijke ongehoorzaamheid opvoeren", klinkt het wel.

Meest gelezen