Greta Thunberg opgepakt bij klimaatprotest in Den Haag, kruispunt bezet in Brussel

In zeven Europese steden worden zaterdag protestacties gehouden door klimaatactivisten. Bij de protesten in het Nederlandse Den Haag werd de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg opgepakt. Ook in België wordt actie gevoerd: een zeventigtal betogers bezetten even een kruispunt in Brussel.

jvh
Bron: De Telegraaf

De acties maken deel uit van een bredere internationale campagne naar aanleiding van de Europese verkiezingen in juni. Zo wilden de klimaatactivisiten van Extinction rebellion in het Nederlandse Den Haag de snelweg A12 in Den Haag blokkeren. Het gaat om een traditie, want het zou al de 37ste blokkade zijn van de invalsweg naar de stad.

Dat kon de politie echter verhinderen - agenten namen zeker drie personen mee die langs de politie de snelweg probeerden op te gaan - waarna een groep van een honderdtal betogers niet veel verder naar de Zuid-Hollandlaan trok om die te blokkeren. Toen de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg zich bij de groep op de Zuid-Hollandlaan voegde, werd ze opgepakt door de politie. Samen met enkele andere betogers werd ze op een stadsbus met arrestanten gezet.

Niet veel later dook Thunberg opnieuw op in Den Haag. Ze nam weer deel aan een blokkade, dit keer op de Koningskade. Met enkele tientallen andere betogers zat ze er op een zebrapad. De politie haalde haar als eerste uit de groep en zette haar in een arrestantenbus.

© AP

Europese wijk

Ook in eigen land, in Brussel, werd actie gevoerd door Extinction rebellion onder het motto ‘‘Let’s Be Fossil Free’ en dat al voor de derde keer. Tientallen klimaatactivisten blokkeerden de Belliardstraat, die het centrum verbindt met de Europese wijk. Ze eisen dat de Belgische regering en de EU alle subsidies voor fossiele brandstoffen stopzetten. De Belliardstraat is afgesloten voor het verkeer tot aan het Jean Reyplein. “Klimaatrechtvaardigheid moet het woord van 2024 worden”, klinkt het.

“Deze manifestatie kadert in een groter geheel waar zaterdag zeven landen in Europa geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheidsacties voeren voor het klimaat”, vertelt Xavier De Wannemaeker (39). “We houden onze sit-in in het hart van de Europese wijk omdat we hier internationaal het meeste weerklank krijgen en door een wegblokkade ook de meeste aandacht krijgen.

Iets voor 16.00 uur werd de Belliardstraat vrijgemaakt door de politie terwijl de betogers napraatten op een naburig plein.

Nu handelen

In het verleden hadden manifestanten van Extinction Rebellion de ingangen geblokkeerd van het gebouw van de Europese Commissie en werd ook het vleesverwerkbedrijf Viangro geviseerd. “Helaas krijgen we heel weinig aandacht als we de boosdoeners viseren. We moeten daarom overgaan tot wegblokkades, die de gewone burger ook treffen. Enkel op die manier kunnen we onze boodschap overbrengen.”

De Wannemaeker vindt dat de Belgische regering moet gaan naar een fossielvrije economie die zorg draagt voor de meest kwetsbaren en voor het ecosysteem. “Er wordt bijna 400 miljard euro geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Dat is tien keer meer dan de subsidies voor klimaatrechtvaardigheid. Er wordt verwacht dat de klimaatverandering tegen 2050 een miljard mensen het leven zal kosten. We moeten nu handelen.”

“Het is nog steeds niet te laat”

Griet Dierickx (53) was samen met haar zoon Elewout Acke (16) ook aanwezig op de manifestatie. “Al vanaf mijn dertiende leef ik met het idee dat we het klimaat moeten redden. Het is nog steeds niet te laat, en we kunnen nog altijd voor zorgen dat we het ‘point of no return’ niet bereiken als we nu reageren. Maar dan telt ook iedere seconde.”

Dierickx benadrukt dat ze absoluut een vreedzame activist is. “Ik zal nooit geweld gebruiken, maar wat burgerlijke ongehoorzaamheid is soms nodig. Klimaatrechtvaardigheid moet zo het woord van 2024 worden.”

In België voert Extinction Rebellion op 4 mei opnieuw actie, meldt de beweging in een persbericht. Wat die actie precies inhoudt is niet duidelijk, maar “de Belgische activisten zullen de intensiteit van hun burgerlijke ongehoorzaamheid opvoeren”, klinkt het wel.

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer