Het Mortsels schepencollege en de Kerkfabriek nemen de gerestaureerde schilderijen in ontvangst van Patricia Van den Borne (derde van links).© Filip Spoelders

Restauratie van 17de-eeuws schilderij is huzarenstukje: “In 1982 werkte de pastoor het zelf bij en zette er zijn naam onder”

Mortsel -

De restauratie van het schilderij Marteling van Sint-Sebastiaan uit de Mortselse Sint-Benedictuskerk zorgde voor een verrassende onthulling. Na 380 jaar is duidelijk wie het schilderij heeft gemaakt: Antwerpenaar Pieter Van Lint. Een ander schilderij van Carlo Eykens uit 1752 kende een bewogen restauratiegeschiedenis. Veertig jaar geleden waagde de lokale pastoor zich eigenhandig aan wat opknapwerk.

Filip Spoelders

De Kerkfabriek van Sint-Benedictus liet de afgelopen vier jaar twee van zijn schilderijen restaureren. De Heilige Benedictus smeekt genezing voor de lijdende mens en dier af vanuit de Hemel, in 1752 geschilderd door Carlo Eykens en hangt na het opknapwerk van Patricia Van den Borne terug boven het hoofdaltaar.

“De omlijsting werd met nagels in het werk vastgemaakt, 90 procent van het doek werd overschilderd tijdens eerdere restauraties en er waren gaten en scheuren aanwezig. In 1982 werkte pastoor Heylen het schilderij zelf bij. Nadien zette hij er zijn eigen signatuur onder”, licht Van den Borne de toestand van het schilderij voor de restauratie toe.

Boven het opgepoetste tabernakel blinkt ook het schilderij van Carlo Eykens weer.© Filip Spoelders

Na elf fases ziet het schilderij er weer als nieuw uit. Dankzij het terugbrengen van de oorspronkelijke kleuren zijn de details van de mensen en de dieren op het werk opnieuw zichtbaar. Het tabernakel, waar onder andere de hosties voor de vieringen worden bewaard, onder het schilderij werd opgepoetst door vrijwilligers van de parochie.

Het schilderij Marteling van Sint-Sebastiaan, dat weer boven het zijaltaar kan pronken, werd gerestaureerd door Luc Van Asten. Het oorspronkelijk werk werd tussen 1640 en 1644 geschilderd. Aangezien er geen ondertekening te zien was, werd het toegeschreven aan Cornelis Schut.

Pieter Van Lint staat voortaan bekend als de schilder van dit schilderij.© Filip Spoelders

“Maar tijdens de restauratie kwam er een signatuur aan de oppervlakte. We zagen de letters P.V. Lint die we konden verbinden met de Antwerpse schilder Pieter Van Lint. Hij werd in 1609 in Antwerpen geboren. De barokschilder was aan de slag in zijn stad, maar ook in Italië. Van hem hangen er werken in onder andere de Santa Maria del Popolo kerk van Rome, in het Museo del Prado van Madrid, maar ook in het KMSKA en in de Sint-Jacobskerk van Antwerpen”, licht Van den Borne toe.

Met Onze Lieve Vrouw met Kind schenkt de Rozenkrans aan Dominicus Guzman is er vorige maand een derde schilderij in restauratie gegaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mortsel