Een beleggingsrobot minder: wat moeten de klanten doen, nu Matti van KBC ermee stopt?

© Getty Images
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

KBC heeft alle Matti-gebruikers laten weten dat hun contract met de beleggingsassistent wordt stopgezet. “De technologie wordt in het digitale beleggingsaanbod van KBC geïntegreerd”, klinkt het. De klanten met Matti moeten een keuze maken.

De beursgenoteerde indexfondsen (ETF’s) van de Matti-portefeuilles kunnen kosteloos overgeboekt worden naar een effectenrekening bij Bolero. Volgens KBC beschikken de meeste Matti-beleggers vandaag toch al over een Bolero-portefeuille. De beleggingen in ETF’s zijn na individuele aandelen het populairste beleggingsproduct bij Bolero. De beleggers die hun geld lieten beleggen door Matti kunnen met andere woorden zelf beginnen te beleggen bij Bolero, als ze dat al niet deden.

Stukjes en brokjes

Ondanks de kosteloze overboeking raadt Tim Nijsmans, de oprichter van Vermogensgids en co-auteur van De Hangmatbelegger, beleggers aan om de Matti-portefeuille te verkopen voor KBC er de stekker volledig uit trekt. “Het probleem is vooral de grootte van de bedragen in elke ETF”, zegt Nijsmans. Via Matti werden de beleggingen van de klanten gespreid over verschillende ETF’s. “Voor grotere Matti-portefeuilles zou het mogelijk nog een oplossing zijn om die beleggingen op een effectenrekening bij Bolero terecht te laten komen. Voor kleinere beleggers zou het te veel kosten om die stukjes en brokjes achteraf te verkopen.”

Bolero rekent voor kleine bedragen 7,5 euro transactiekosten aan voor ETF’s die op de beurzen van Brussel, Parijs, Amsterdam, Lissabon of Dublin noteren. Voor de Amerikaanse beurzen en de beurs van Frankfurt stijgen die kosten respectievelijk naar 15 dollar en 15 euro per transactie. Enkel voor ETF’s uit de playlist, een selectie van ETF’s gemaakt door Bolero, zijn er lagere kosten (2,5 euro voor orders tot 250 euro en 5 euro voor orders van 250 tot 1000 euro).

Beleggers hebben volgens het persbericht van de bank-verzekeraar nog een derde keuze, behalve opteren voor cash of voor zelf beleggen via Bolero. Vanaf het voorjaar van 2024 zou Kate, de digitale assistent in de mobiele app van KBC, ook beleggingsadvies verstrekken. “Ze kunnen intekenen op een gediversifieerd fonds op hun maat, in lijn met hun risicoprofiel, waarbij hun beleggingen automatisch beheerd worden. Ook voor beleggingen biedt Kate de klanten een eenvoudige en geïntegreerde gebruikservaring aan en leert Kate nog elke dag bij”, klinkt het.

Bestaande beleggingsrobots

KBC lanceerde Matti in 2020. Nu Matti ophoudt te bestaan, dunt het aantal oplossingen voor geautomatiseerd beheer verder uit. Het aantal aanbieders in België is op één hand te tellen. Ze werken allemaal met een portefeuille van of een selectie van ETF’s. Birdee is de robotadviseur van BNP Paribas Asset Management en werkt met Luxemburgse rekeningen. Curvo is de fintechstart-up van de ‘Belgische’ Nederlander Yoran Brondsema, geboren in Nederland en verhuisd naar België op zijn twaalfde, en co-auteur van De Hangmatbelegger. Curvo werkt met Nederlandse rekeningen. Beide vragen een minimuminleg van 50 euro en rekenen 1 procent jaarlijkse beheerskosten aan.

Bij Dexxi, Easyvest en KeyPrivate van Keytrade Bank staat het geld wel op Belgische rekeningen. Die rekeningen moeten, in tegenstelling tot de buitenlandse rekeningen, niet aangegeven worden via de belastingaangifte en bij het centraal aanspreekpunt (CAP) van de Nationale Bank. De kosten variëren bij Dexxi en Easyvest naargelang de bedragen van respectievelijk 0,4 tot 0,8 procent per jaar en 0,5 tot 1 procent per jaar. Bij KeyPrivate bedragen de jaarlijkse beheerskosten 0,9075 procent. Voor KeyPrivate ligt de instapdrempel wel veel hoger dan bij de rest, op 15.000 euro. Bij Dexxi en Easyvest volstaat 5.000 euro.

Een jaar geleden riep het beleggingsblad Testaankoop Invest Easyvest uit tot de beste robotadviseur. “Easyvest onderscheidt zich door het feit dat het passief beleggen tot het uiterste drijft”, klonk het toen. Easyvest werkt met slechts twee ETF’s, eentje die wereldwijd in aandelen belegt en eentje die in obligaties in euro belegt. “De meerwaarde van deze robotadviseur is ook de inbegrepen menselijke begeleiding. U kunt een afspraak maken als u vragen hebt over uw beleggingen.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content