Burgemeester Van der Auwera en algemeen directeur Goclon openden het rouwregister.© PaBr

Rouwregister Jaak Gabriels geopend: “Plus est en vous”

Bree -

Stipt om 14 uur werd het rouwregister voor ereburgemeester Jaak Gabriels in de kapel van zijn geliefd stadhuis in Bree geopend. Huidig burgemeester Liesbeth Van der Auwera en algemeen directeur Stefan Goclon waren de eersten om hun gedachten neer te pennen.

Patrick Brebels

Met ‘plus est en vous’ oftewel ‘er zit meer in je dan je beseft’ opende de huidige burgemeester het register. Dit was het geliefde citaat van Jaak Gabriels: deze uitspraak van de heren van Gruithuize uit de 15de eeuw is afkomstig van de Jezuïeten en Gabriels pikte het op tijdens zijn middelbare studies.

LEES OOK. Bree opent rouwregister voor Jaak Gabriels, vrijdag mogelijkheid tot laatste groet

“Je verlegde grenzen en haalde het beste uit alles”, gaat het verder. Ook algemeen directeur Stefan Goclon tekende present. “Je zette Bree op de kaart: bedankt hiervoor”, noteerde hij.

“Gabriels ademde politiek en was een echte dossiervreter”, aldus Goclon. “Maar hij was ook een aangenaam mens die heel spontaan uit de hoek kon komen. Ik herinner me dat hij me eens op een warme woensdagmiddag op het stadhuis belde. Hij had zijn kleinkinderen een middagje onder zijn hoede en wou ze mee zwemmen nemen. Hij vroeg me mijn eigen dochter Kaat mee te nemen om dan samen naar Erperheide te gaan, dan was hij daar ook eens geweest. Een uurtje later stond de minister van Staat in zijn nette pak, maar met opgestroopte broek tot aan zijn knieën in het water om de kinderen te entertainen. Ook dat was Jaak Gabriels ten voeten uit.”

LEES OOK. “Verbijsterd en teneergeslagen”: politiek reageert op overlijden Jaak Gabriels

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer