Greenpeace wil dat de bossen in de Roemeense Karpaten beter beschermd worden.
Foto: Belga

IKEA maakt meubels van hout uit oerbossen van Roemenië, zegt Greenpeace

Zeven leveranciers van IKEA kappen hout in oerbossen in de Roemeense Karpaten om daar meubels van te maken. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace naar de aanvoerketens van IKEA in Roemenië. De milieuorganisatie wil dat de oerbossen beter worden beschermd tegen houtkap. IKEA betwist de conclusies van het rapport.

Milieuorganisatie Greenpeace heeft de aanvoerketens van IKEA in Roemenië onder de loep genomen. Uit het onderzoek blijkt dat 7 leveranciers van IKEA hout kappen in oerbossen in de Roemeense Karpaten. Een van de leveranciers heeft ook hout uit een Natura 2000-gebied gebruikt. Dat is een gebied dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. 

Volgens Greenpeace is het Roemeense hout verwerkt in 30 verschillende producten. Dat varieert van zetels, stoelen en krukjes tot snijplanken. De producten in kwestie worden verkocht in 13 landen, waaronder België. 

Legale houtkap

In Roemenië leven heel wat wilde dieren zoals beren, lynxen, wolven en de Europese bizon. Bovendien houden de bossen veel koolstof vast. Toch kunnen bedrijven legaal hout kappen in de oerbossen. Greenpeace wil dat daar verandering in komt omdat de bossen ecologisch waardevol zijn. 

"Niemand wil zijn kind te slapen leggen in een kribbe die de biodiversiteitscrisis aanwakkert. En toch vinden we ook in de Belgische IKEA-rekken producten uit eeuwenoude bossen", zegt Ruth-Marie Henckes, biodiversiteitscampaigner bij Greenpeace België. "IKEA zou het voortouw moeten nemen door zijn eigen duurzaamheidsbeloftes na te komen en ook te pleiten voor wetgeving die onze oerbossen eindelijk echt beschermt."

Wat zijn oerbossen?
Oerbossen zijn bossen die duizenden jaren oud zijn. Ze tonen hoe Europa eruitzag voor de mens de natuur ging manipuleren en omvormen. De meeste andere bossen in Europa zijn aangelegd door mensen en verschillen dus van oerbossen.

In de oerbossen is er een grote biodiversiteit. Je vindt er verschillende dieren, planten en soorten grond terug. Ze zijn ook ecologisch waardevol. Oerbossen houden immers meer koolstofdioxide vast dan jongere bossen.

"We zijn het absoluut niet eens"

"We hebben het Greenpeacerapport over Roemenië, dat op 10 april is gepubliceerd, bestudeerd en we zijn het absoluut niet eens met het beeld van IKEA dat in deze publicatie wordt geschetst", zegt woordvoerder Julie Stordiau van IKEA België in een schriftelijke reactie aan VRT NWS.

"We kunnen duidelijk stellen dat we het gebruik van hout uit beschermde oerbossen in geen gevallen in onze producten accepteren. De inkoopmethoden die in het rapport van Greenpeace worden beschreven, zijn legaal en voldoen aan zowel lokale als EU-regelgeving en zijn bovendien gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC)." 

"Wij geloven dat robuuste bescherming nodig is om te voorkomen dat de natuurlijke complexiteit van de bossen met grote biodiversiteit wordt aangetast en verwelkomen een transparante dialoog over dit onderwerp. We kunnen echter niet akkoord gaan met de beweringen in dit rapport, omdat verwarring lijkt te bestaan op basis van verschillende interpretaties van 'oude bossen' en 'oerbossen' (Old-Growth Forests, OGF)."

"Het Greenpeacerapport suggereert dat de leeftijd van bomen het enige criterium is om oerbossen te definiëren. Er zijn echter meerdere criteria voor het definiëren van oerbossen, waarvan leeftijd er één is. Volgens de nationale bosbeheerstandaard van FSC en de Roemeense autoriteiten omvatten de criteria voor oerbossen onder andere de leeftijd van de bomen, de grootte van de opstand met oude bomen, de soortensamenstelling van de opstand, de hoeveelheid dood hout, het niveau van verstoring, zoals menselijk ingrijpen, enzovoort."

"Oerbos is een categorie van bossen met hoge beschermingswaarde (High Conservation Value Forests, HCVF). Dit maakt deel uit van de vereisten voor bosbouw in de IKEA gedragscode voor leveranciers (IWAY). IKEA accepteert geen hout uit ongerepte boslandschappen  (Intact Forest Landscapes) of andere gebieden die zijn aangemerkt als HCVF, tenzij het gebied is gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC). Omdat ons hout FSC-gecertificeerd is, worden alle toeleveringsketens en bossen jaarlijks gecontroleerd door FSC-geaccrediteerde certificeringsinstanties - Bewakingsketen en bosbeheer audits. Naast deze audits voert IKEA elk jaar meerdere bosbouwaudits en audits van de houttoeleveringsketen uit."

Meest gelezen