© Getty Images via AFP

Ikea ontkent Greenpeace-rapport: “We aanvaarden geen hout uit beschermde oerbossen in onze producten”

De Zweedse meubelketen Ikea is het niet eens met het beeld dat in het onderzoek van Greenpeace over de keten wordt geschetst. Volgens Greenpeace halen bedrijven die voor Ikea produceren, hout uit enkele van de laatste Europese oerbossen in Roemenië. “We kunnen duidelijk stellen dat we het gebruik van hout uit beschermde oerbossen in geen gevallen in onze producten accepteren”, reageert Ikea.

Bron: BELGA

“De inkoopmethoden die in het rapport van Greenpeace worden beschreven, zijn legaal en voldoen aan zowel lokale als EU-regelgeving en zijn bovendien gecertificeerd door de Forest Stewardship Council (FSC)”, zegt Ikea woensdagavond in een reactie. 

De FSC is een internationale organisatie die wereldwijd verantwoord bosbeheer wil stimuleren. Het FSC-label garandeert dat hout op een duurzame manier is gewonnen.

Volgens Ikea is robuuste bescherming nodig om “te voorkomen dat dat de natuurlijke complexiteit van de bossen met grote biodiversiteit wordt aangetast”. Het bedrijf verwelkomt een “transparante dialoog over dit onderwerp”. “We kunnen echter niet akkoord gaan met de beweringen in dit rapport, omdat er verwarring lijkt te bestaan op basis van verschillende interpretaties van ‘oude bossen’ en ‘oerbossen’“, klinkt het.

Volgens de meubelwinkelketen suggereert het Greenpeace-rapport dat de leeftijd van bomen het enige criterium is om oerbossen te definiëren, terwijl dat er ook andere zijn, zoals de grootte van de opstand (het staand hout) met oude bomen, de soortensamenstelling van die opstand, de hoeveelheid dood hout en het niveau van verstoring door bijvoorbeeld menselijk ingrijpen.

Ikea zegt geen hout te aanvaarden uit ongerepte boslandschappen of andere gebieden die zijn gemerkt als bossen met een hoge beschermingswaarde, tenzij het gebied door de FSC is gecertificeerd. “Omdat ons hout FSC-gecertificeerd is, worden alle toeleveringsketens en bossen jaarlijks gecontroleerd”, zegt de keten. Die voert zelf ook jaarlijks audits uit van de toeleveringsketen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer