Een op de tien werkgevers gebruikte vorig jaar tijdelijke werkloosheid

Stockfoto: Getty Images

Het aandeel werkgevers dat gebruikmaakt van tijdelijke werkloosheid om economische redenen, is vorig jaar opnieuw gestegen. Tien procent van de werkgevers deed er een beroep op; een werknemer was gemiddeld vijftien dagen tijdelijk werkloos. Dat zegt hr-dienstverlener SD Worx op basis van de loongegevens van 1,2 miljoen werknemers in de privésector bij 37.000 werkgevers.

Het percentage werkgevers dat een beroep doet op tijdelijke werkloosheid, lag in 2023 op het hoogste niveau sinds 2020 (13,1 procent). Toen had het coronavirus een zware impact op de economie, en werd er ook een uitzonderlijk systeem van tijdelijke werkloosheid wegens corona ingevoerd.

Het groter het bedrijf, hoe groter de kans op tijdelijke werkloosheid, stelt SD Worx vast. De helft van de werkgevers met meer dan vijfhonderd werknemers maakte er in 2023 gebruik van. Bij kmo’s met minder dan twintig werknemers was dat 6 procent. De hr-dienstverlener wijst erop dat tijdelijke werkloosheid een buffer kan zijn om niet meteen mensen te moeten ontslaan. 

Een op vijf arbeiders

De meeste werkgevers die tijdelijke werkloosheid inroepen, zitten in Vlaanderen (72 procent). “Maar als je rekening houdt met het aantal werkgevers per regio, dan doet 14 procent van de Waalse werkgevers er een beroep op, tegenover 10 procent Vlaamse en 5 procent Brusselse werkgevers”, aldus SD Worx.

Traditioneel is er vooral werkloosheid om economische redenen in sectoren met arbeiders. In 2023 was een op de vijf arbeiders zo tijdelijk werkloos, “het hoogste cijfer van de laatste vijf jaar”. Maar ook bij bedienden stelt SD Worx een toename vast. “Hoewel de tijdelijke werkloosheid bij bedienden altijd eerder laag is, moet het ons verontrusten als ook daar het gebruik van deze steunmaatregel stijgt”, zegt Jan Vanthournout van SD Worx. Daar zijn immers wettelijke voorwaarden voor – zoals een daling van omzet, productie of bestellingen – en die kunnen wijzen op een verhoogd risico op een herstructurering.

Tijdens de eerste drie maanden van 2024 was er tijdelijke werkloosheid om economische redenen bij 6 procent van de werkgevers en 13 procent van de arbeiders.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content