winterweer

Na regen, komt er nog meer regen. En dat maakt ons niet gelukkig

Regenwezens op zoek naar een straal zonlicht.© katrijn van giel

Haal je handschoenen en wintersjaal maar weer boven. Volgende week wordt het nat en koud. Van fruitboom tot mens: allemaal verlangen we naar de mooie lentedagen.

Heleen Debeuckelaere

Eerst een kwakkelzomer, dan de natste winter sinds 1902, en nu een lente die maar niet wil doorbreken. De aprilse grillen spelen heel België parten. “We zijn bruusk van de zuidelijke luchtstroom in de noordelijke terechtgekomen. Dat betekent regen, hagel, lage temperaturen en zelfs nachtelijke vrieskou in de loop van volgende week,” zegt David Dehenauw van het KMI. Al een week ligt de temperatuur zes graden onder het normale gemiddelde voor deze tijd van het jaar. “En dat na zes maanden met vaak regen en kou. Volgend weekend zal het eindelijk een beetje warmer worden. Maar de buien blijven.”

Uitzonderlijk weer is dit niet. Ook vorig jaar werd de lente geplaagd door regenbuien en vrieskou. Maar het speelt wel op ons gemoed. “We verwachten de lente. Het uitgestelde verlangen naar mooi weer maakt ons slechtgezind. Je wilt buitenkomen, barbecueën, op een terras zitten met vrienden. En dat kan allemaal niet.” Psychiater Manuel Morrens van het Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel ziet naast die emotionele frustratie ook een biologische oorzaak voor het wegende weer. “We hebben zonlicht nodig om onze hormonen te reguleren. De hoeveelheid natuurlijk licht die we absorberen, en de intensiteit ervan, hebben gevolgen voor onze aanmaak van melatonine en cortisol. De eerste beïnvloedt onze biologische klok, de tweede onze stressbestendigheid.”

Ruwe peren

Als het even stopt met regenen komt de zon wel tevoorschijn. Maar door de kou zijn we veel minder geneigd om naar buiten te gaan om zonnestralen op te nemen. “Zonlicht binnen – achter een raam – absorberen we veel minder goed”, zegt Morrens.

Niet alleen mensen hebben onder de koude te lijden. “De bloeiperiode is gelukkig al voorbij, dan zijn fruitbomen het kwetsbaarst. Maar als het nu nog gaat vriezen, kan de kwaliteit van onze peren nog achteruitgaan”, vertel Jos Derwael, fruitteler in Heers. De schil van de prille vruchten reageert op de vorst en kan er ruwer en dikker door worden. Geen verwaarloosbaar verschil in een grote markt met veel concurrentie. Gelukkig wordt de smaak niet beïnvloed.

Om de gevolgen van de koude tegen te gaan, rijdt Derwael rond tussen zijn bomen met een krachtige ventilator en gasbrander achterop zijn tractor. Die verspreidt warme lucht door de boomgaard. Hij heeft ook speciale windmolens op zijn land laten installeren. Die trekken de hogere en warmere lucht naar beneden en blaast ze tussen de bomen.

Voor de kersenoogst blijft het nog even koffiedik kijken. “Sommige varianten zijn al uit de bloei en kunnen nu wel tegen een stootje. Voor een aantal andere kan ik nog niet inschatten wat de gevolgen van de kou zullen zijn.”

© Jimmy Kets

Opgegeten narcissen

Amateurtuiniers moeten geduldig zijn. “Het werk blijft liggen, want het is te koud om in de tuin te gaan wroeten”, zegt Ann Michiels van Tuinrangers, een Vlaams initiatief waarbij vrijwilligers in 62 gemeenten gratis tuinadvies komen geven aan bewoners.

Haar tulpen zijn er door het vocht en de regen al aan. Door al die regen zijn er ook veel slakken. Die hebben de narcissen al opgegeten en ze proberen zich nu meester te maken van de kruidentuin. Maar voor Michiels weegt dat allemaal niet zo zwaar door. “Voor de rest staat de tuin er heel mooi bij, een beetje regen en kou kunnen geen kwaad. We moeten de natuur zijn gang laten gaan,” aldus Michiels. “Daar kunnen we als mensen wat van leren.”