Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved.

Kannibalisme-uitspraak van Joe Biden zet kwaad bloed bij premier van Papoea-Nieuw-Guinea

Premier James Marape van Papoea-Nieuw-Guinea is niet te spreken over een uitspraak van president Joe Biden waarin hij suggereert dat zijn oom tijdens WO II door "kannibalen" is opgegeten in het land. Papoea-Nieuw-Guinea is voor de Verenigde Staten een belangrijke strategische partner in de machtsstrijd met China om de regio.

“Mijn oom Ambrose Finnegan werd neergeschoten boven Nieuw-Guinea. Zijn lichaam is nooit gevonden omdat daar, op dat moment, veel kannibalen waren." Met die woorden heeft de Amerikaanse president Biden in een toespraak voor veteranen in Scranton, Pennsylvania, herinneringen opgehaald aan zijn oom. Die voerde tijdens WO II verkenningsvluchten uit boven het eiland.

BEKIJK - De bewuste uitspraak van Joe Biden:

Videospeler inladen...

Met zijn uitspraak lijkt Biden te impliceren dat zijn oom werd opgegeten door kannibalen in wat vandaag Papoea-Nieuw-Guinea is op de oostelijke helft van Nieuw-Guinea. Dat is alvast de interpretatie van de premier van het land, James Marape. "De opmerkingen van president Biden waren misschien een verspreking, maar mijn land verdient het niet om als zodanig te worden bestempeld", zegt hij.

Kannibalisme is ooit effectief gepraktiseerd op het eiland Nieuw-Guinea, weliswaar in specifieke contexten. "Overleden familieleden werden uit respect opgegeten om te voorkomen dat hun lichaam zou ontbinden", zegt Michael Kabuni, politicoloog aan de Universiteit van Papoea-Nieuw-Guinea, aan The Guardian. "Maar ze zouden niet zomaar blanke mannen eten die uit de lucht vielen."

Uit een factcheck van de Amerikaanse nieuwszender CNN blijkt bovendien dat de uitspraak van Biden mogelijk niet klopt. Een verslag van het ministerie van Defensie destijds vermeldt niet dat het vliegtuig van zijn oom effectief is neergeschoten, noch staat er iets over kannibalisme te lezen.

Foto: Belga
AFP or licensors

Marape wil menselijke resten en bommen opruimen

In Papoea-Nieuw-Guinea, ten noorden van Australië, werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten tegen Japan. Op het eiland Nieuw-Guinea liggen veel menselijke resten uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook vliegtuigwrakken, scheepswrakken en bommen zijn er nog te vinden.

"Ik dring er bij president Biden op aan om het Witte Huis te laten kijken naar het opruimen van deze overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog", voegt Marape er nog aan toe, "zodat het verhaal achter  vermiste militairen zoals Ambrose Finnegan kan rusten".

Foto: Belga
AFP or licensors

Knauw in relatie met een strategische partner?

Met zijn opmerking beledigt Biden een belangrijke strategische bondgenoot, zeker nu China zijn invloed in de regio wil vergroten. Vorig jaar ondertekende de VS een samenwerkingsovereenkomst op het gebied van defensie met Papoea-Nieuw-Guinea, op hetzelfde moment dat China concurreerde om invloed in de regio. 

Zo sloot China in juli vorig jaar een veiligheidspact met de naburige Salomonseilanden. Maar de afgelopen dagen werden daar verkiezingen gehouden, de pro-Chinese premier slaagde er niet in om een absolute meerderheid te behalen.

Meest gelezen