© Getty Images

Sensationele comeback in het skiën: legende Marcel Hirscher (35) maakt rentree als... Nederlander

In de skiwereld is een opvallende comeback in de maak. De in 2019 gestopte Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher plant een rentree in de wereldbeker als Nederlander. Dat heeft de Oostenrijke skifederatie intussen bevestigd. Ook de Nederlands Ski Vereniging (NSkiV) bevestigt dat de 35-jarige Hirscher vanaf volgend seizoen onder de Nederlandse vlag wedstrijden zal skiën. Hij maakt gebruik van zijn dubbele paspoort.

Jorunn Vannoorden

Hirscher is een ware skilegende. Met acht eindzeges in de wereldbeker en daarin 67 zeges in wereldbekerwedstrijden heeft hij een palmares om u tegen te zeggen. De inmiddels 35-jarige Oostenrijkers bezit ook zeven wereldtitels en twee olympische gouden medailles. In 2019 zette de skiër een punt achter zijn carrière en richtte hij een eigen skimerk op, Van Deer. Hij deed dat in samenwerking met de Oostenrijkse sportdrankgigant Red Bull, dat hem nu ook zou ondersteunen in zijn plannen voor een comeback.

Hirscher in 2022.© Getty Images

En die comeback maakt Hirscher straks niet als Oostenrijker, wel als Nederlander. De specialist op de slalom heeft een Nederlandse moeder en op grond daarvan ook de Nederlandse nationaliteit. Het is bekend dat Hirscher zich altijd verbonden heeft gevoeld met Nederland door zijn moeder. Zij werd tijdens een wintersportvakantie verliefd op skileraar Ferdinand Hirscher en besloot met die man in skidorp Annaberg een leven op te bouwen.

En zo maakt Marcel Hirscher op zijn 35e als Nederlander zijn rentree. De skiër zou deze zomer van plan zijn in Nieuw-Zeeland de benodigde punten te behalen om komende winter op het hoogste niveau te kunnen terugkeren. Het grote doel is de WK van 2025 in Saalbach, niet ver van zijn huis in Oostenrijk.

“Ik wil vooral graag de mogelijkheid hebben om weer aan wedstrijden mee te doen, gewoon omdat ik het leuk vind”, vertelde Hirscher in een persbericht. “Ik heb een uitstekende verstandhouding met de Oostenrijkse bond en ben die dankbaar voor alles wat we hebben bereikt. Dit nieuwe project is het beste te realiseren als Nederlander.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer