© ATV

Grote vechtpartij in Antwerpse gevangenis nadat gedetineerden vanuit hun cel messen naar beneden gooien: meerdere gewonden

Antwerpen -

Bij een zware vechtpartij in de overbevolkte gevangenis in de Antwerpse Begijnenstraat zijn gisterenmiddag meerdere gewonden gevallen. De mobiele eenheid en het snelleresponsteam van de politie moesten ingrijpen om de orde te herstellen.

Joris van der Aa

Het incident in de Begijnenstraat speelde zich dinsdag af tijdens de wandeling. Volgens betrouwbare bronnen binnen het gevangeniswezen begonnen de problemen nadat er door onbekenden allerlei goederen over de gevangenismuur werden gegooid. Enkele gedetineerden probeerden die goederen te bemachtigen, waardoor er een vechtpartij ontstond.

Vervolgens werden vanuit verschillende cellen messen naar beneden gegooid, waardoor het incident snel uit de hand liep. Meerdere gedetineerden liepen steekwonden op. Advocaten die op het moment van de feiten in de gevangenis waren, zagen hoe een hevig bloedende gedetineerde afgevoerd moest worden.

De gevangenis verwittigde de politiediensten. De mobiele eenheid (ME) en het snelleresponsteam (SRT) van de Antwerpse politie kwamen ter plaatse om de orde en de rust te herstellen. De ME en het SRT moesten een tachtigtal gedetineerden terug naar hun cel brengen.

LEES OOK. Stadsbestuur niet blij met langer open blijven gevangenis Begijnenstraat: “Mooi project is nu op lange baan geschoven”

Het incident zorgt opnieuw voor spanningen in de Antwerpse Begijnenstraat, de meest overbevolkte gevangenis van het land. Momenteel verblijven er ongeveer 670 gevangenen, terwijl er capaciteit is voor iets meer dan 420 gedetineerden.

LEES OOK. Gevangenisdirecteur An Janssens over haar jeugd, haar kanker én het beruchte folterincident: “De creatieve oplossingen zijn echt wel opgebruikt”

In de Belgische gevangenissen moet een tachtigtal gedetineerden noodgedwongen op de grond slapen. De helft van die grondslapers bevindt zich in de sterk verouderde gevangenis in de Begijnenstraat. De vakbonden van de cipiers voerden deze week nog actie tegen de erbarmelijke staat van het gevangenisgebouw.

BEKIJK OOK. “Muren van de gevangenis staan op instorten”: vakbonden voeren actie in Begijnenstraat:

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen