Waar je Jean-Marie Aerts zag, zag je een gitaar, zo zegt goeie vriend Serge Feys. Rechts: op het podium met Arno tijdens een optreden van TC Matic.
Volledig scherm
PREMIUM
Waar je Jean-Marie Aerts zag, zag je een gitaar, zo zegt goeie vriend Serge Feys. Rechts: op het podium met Arno tijdens een optreden van TC Matic. © Miet Ongena / Getty Images

LEVENSVERHAAL. Jean-Marie Aerts (72) vormde met Arno jaren een koningskoppel: “Zonder dat verbrijzelde been was hij misschien nooit een topgitarist geworden”

Hij werd door Stijn Meuris deze week nog de beste gitarist genoemd die ons land ooit gekend heeft. Muzikant en producer Jean-Marie Aerts overleed vorig weekend na een lange strijd op 72-jarige leeftijd. Twee jaar na Arno, drie jaar na Paul Couter, die andere frontmannen van TC Matic. Aerts werd geboren in Brugge, vertoefde in Oostende en Westende, om uiteindelijk in het Leuvense zijn definitieve stek te vinden. “Waar je hem ook aantrof, altijd was dat met een gitaar in de hand.” Wij blikken terug op de West-Vlaamse jaren, aan de wieg van ‘Oh la la la’.

  1. Eerste vissersvaartuig krijgt sensoren om gegevens te verzamelen over brandstofverbruik: “We zullen ook over veel nauwkeurigere visquota beschikken”

    Eerste vissers­vaar­tuig krijgt sensoren om gegevens te verzamelen over brandstof­ver­bruik: “We zullen ook over veel nauwkeuri­ge­re visquota beschikken”

    Het eerste Belgische vissersvaartuig, de Z.26 Avanti, wordt dit weekend voorzien van een snelheidsmeter op de romp. Alweer een technologisch snufje dus, nadat eerder dit jaar al brandstofmeters op de motoren werden geïnstalleerd. De bedoeling? Het energiegebruik van het voertuig nauwkeurig in kaart brengen, zodat wetenschappers, reders en scheepswerven sneller kunnen overstappen naar zuinigere vaartuigen. “We zetten hierdoor opnieuw belangrijke stappen naar een meer klimaat- en milieuvriendelijke visserij.”
    Brugge
  2. “Zelfs toen het niet  goed ging, bleven we lachen”: onze fotograaf neemt afscheid van Patrick Moenaert, de man die hij 18 jaar elke dag zag
    PREMIUM

    “Zelfs toen het niet goed ging, bleven we lachen”: onze fotograaf neemt afscheid van Patrick Moenaert, de man die hij 18 jaar elke dag zag

    “Wie is die jonge gast met zijn T-shirt van Bruce Springsteen?” Patrick Moenaert vroeg het in 1994 aan een schepen op een persconferentie. Hij was net burgemeester, die jonge gast heette Benny Proot en was nog niet zo lang persfotograaf. De burgemeester had het voor The Beatles, Proot meer voor The Stones. Maar in de 18 jaar dat hij burgemeester was, zag Proot hem meer dan zijn eigen vader. Ze deelden hun liefde voor motoren en dezelfde smaak voor humor. Het afscheid van Benny aan misschien wel de grootste burgemeester van Brugge ooit. In woord én beeld.
    Brugge