© Shutterstock

"Raadpleeg al een arts vanaf het moment dat je een kind wil"

Van heel wat zaken zoals roken, alcohol en bepaalde voedingsmiddelen weten we al dat je ze beter achterwege laat tijdens de zwangerschap, maar een nieuw Nederlands proefschrift toont aan dat ook heel wat dingen die aan de zwangerschap voorafgaan een schadelijk effect kunnen hebben. "Vanaf het moment dat je nadenkt over het krijgen van een kind, zou je naar de huisarts of gynaecoloog moeten gaan", zegt onderzoekster Marjolein Poels.

flb

Roken voor de zwangerschap maakt dat je twee keer meer kans maakt op een vroeggeboorte en ibuprofen kan al bij gebruik voor de zwangerschap gevaarlijk zijn voor de baby. Volgens Marjolein Poels, onderzoekster bij het UMC Utrecht, zijn heel wat koppels zich echter niet bewust van de vele risico's die zich al voordoen nog voor je zwanger bent.

"We zien vaak dat vrouwen pas een eerste gesprek met een verloskundige plannen als ze tussen de acht en tien weken zwanger zijn, maar juist die eerste weken zijn heel belangrijk", zegt Poels in een interview met NOS Radio 1 Journaal. De reden daarvoor ligt volgens haar bij het feit dat de meeste mensen pas een zwangerschap na drie maanden wereldkundig maken en daarom dan pas een dokter opzoeken.

Levensstijl aanpassen

Geen goed idee dus, want als je complicaties wilt tegengaan, is het belangrijk dat je nog voor de zwangerschap je levensstijl gaat aanpassen. "Denk aan vroeggeboorte, een te laag geboortegewicht, een te hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes. Bij overgewicht is de kans op zwangerschapsdiabetes meer dan zes keer zo hoog", klinkt het. "Vanaf het moment dat je nadenkt over het krijgen van een kind, zou je daarom naar de huisarts of gynaecoloog moeten gaan"

Maar ook voor de mannen is een rol weggelegd. Bij koppels die graag zwanger willen worden, is het volgens Poels bijvoorbeeld belangrijk dat de man minder alcohol gaat drinken dan hij voordien deed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer