Brusselse brandweer krijgt eliteteam met kogelwerende vesten

© rdb

Het Brusselse brandweerkorps wordt uitgebreid met een eliteteam dat enkel wordt ingezet bij de gevaarlijkste interventies. Het zogeheten Casualty Extraction Team (CET) bestaat uit zeer gespecialiseerde brandweerlieden, die worden ingezet om slachtoffers zo snel mogelijk in veiligheid te brengen.

rrln

Het CET zal deel uitmaken van de Brusselse Hoofdstedelijke Dienst voor Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp (DBDMH). Dat het hier geen standaard brandweerteam betreft, blijkt wel uit de uitrusting van de leden: ze dragen onder meer een kogelwerend vest, een ballistische helm, speciale handschoenen en een zware beschermingsbril. Deze elite-eenheid komt enkel in actie bij specifieke geweldsincidenten. Welke dat zijn, is geheim. De Brusselse brandweer en politie hebben daar samen met het Gewest afspraken over gemaakt, meldt Bruzz.

Aanslagen Brussel

De nieuwe brandweereenheid komt voort uit een groter project van de FOD Binnenlandse Zaken. Na de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016 werd dit plan op poten gezet. Het CET is de eerste concrete uiting van dat project. “Dit hypergespecialiseerde team kan mensenlevens redden, zowel van burgers als van politieagenten”, aldus een enthousiaste staatssecretaris voor Brandveiligheid Cécile Jodogne (DÉFI) in het parlement.

Strenge eisen

Wie tot dit elitekorps wil toetreden moet allereerst door een zeer strenge selectie komen. Vervolgens wacht een zware opleiding. “Het zijn mensen met veel veldervaring, sterke vaardigheden in medische noodhulp, een uitzonderlijk vermogen om koel te handelen in stressvolle situaties en uiteraard ook een fysieke topconditie”, aldus Jodogne. Momenteel zijn er veertien kandidaten die de opleiding volgen. Zij moeten tegen de lente inzetbaar zijn. De bedoeling is dat er op termijn ook een tweede team wordt klaargestoomd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen