© Photo News

Theresa May onder druk na zware nederlaag, maar “niet van plan af te treden”

Theresa May heeft haar slag niet thuis gehaald. De Britse verkiezingen eindigen met een ‘hung parliamant’. Dat betekent dat geen enkele partij de meerderheid heeft. De positie van premier May lijkt onhoudbaar, maar volgens de Britse media is ze niet van plan op te stappen.

evg, dgs

Met 646 zetels van de 650 verdeeld, hebben de Conservatieven 315 zetels. Dat betekent dat de partij geen meerderheid meer kan halen. Volgens de voorspellingen zou premier eindigen op 318 zetels, een verlies van dertien zetels tegenover 2015. Voor Labour voorspelt de Britse openbare omroep BBC 261 zetels, een winst van 29.

De liberaal-democraten stijgen van acht naar dertien. De Schotse nationalisten daarentegen lijken ook een zware klap te krijgen. Ze zakken van 56 naar 35 zetels. De Groenen behouden hun zetel. De volledige resultaten worden vanmiddag verwacht.

© AFP

“Niet van plan af te treden”

Labour-leider Jeremy Corbyn en ook partijgenoten hebben al het ontslag van May geëist, maar de Britse premier zegt dat haar partij stabiliteit in het Verenigd Koninkrijk moet verzekeren. Om negen uur plaatselijke tijd, tien uur voor ons dus, geeft de Britse premier een verklaring. Volgens de Britse media is ze niet van plan af te treden.

Een zegezekere May had zeven weken geleden vervroegde verkiezingen uitgeroepen omdat ze haar meerderheid in het Lagerhuis wilde vergroten. Dat leek toen een veilige gok. De Labour-partij van Jeremy Corbyn leek op dat moment geen schijn van kans te hebben. Maar naarmate de campagne vorderde, kroop Labour dichterbij. Dat had de premier in grote mate aan zichzelf te wijten. Ze voerde een kleurloze, defensieve campagne en blunderde op cruciale thema’s zoals de ouderenzorg. Zelfs de terreuraanslagen konden May geen nieuw elan geven.

Hung parliament

De gevolgen van deze uitslag zijn enorm. Met een hung parliament, zonder meerderheid dus, is het Verenigd Koninkrijk zo goed als politiek stuurloos. Ook de positie van May wordt onhoudbaar. George Osborne, de rechterhand van voormalig premier David Cameron, liet gisteravond al weten dat met deze uitslag de positie van May onhoudbaar wordt.

Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen van het verlies van de meerderheid zullen zijn voor het verloop van de Brexit-onderhandelingen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER