© Kioni Papadopoulos

© Kioni Papadopoulos

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

STANDPUNT. Schengenplein? Weg ermee! (+poll)

Het was met gepaste trots dat schepen Rob Van de Velde het nieuwe plein met parkallure officieel opende, zaterdag. Het plein moet een cruciale rol spelen in het verbinden van de inwoners van de Cadixwijk, het gedeelte van ’t Eilandje dat zich verenigt rond het Kattendijkdok. Het Cadixplein is zo groot als de Groenplaats en ziet er nu al tien keer groener uit. Iets om echt fier op te zijn, dat Cadixplein.

Rudy Collier

Het Cadixplein? Ola Pola! Want wat bleek vorige zaterdag? Het plein was op onverklaarbare wijze van naam veranderd en omgedoopt tot het… Schengenplein. We hadden al een Tjingtjangsplain, nu een Tsjengenplain. Al maandenlang werd in de officiële communicatie gewag gemaakt van het Cadixplein, een logische naam en daardoor al stevig ingeburgerd bij iedereen. Er werd dan ook menig wenkbrauw gefronst.

Hoe komt het plein nu plots aan een wel erg afstandelijke en institutionele naam? Naar verluidt om de connectie te leggen met het aangrenzende vroegere douanegebouw, dat nu… Cadiz heet. Genoemd naar de Cadixwijk, simpeler kan niet. Is er misschien Europees geld in het plein gepompt en moet daar iets tegenover staan?

© Kioni Papadopoulos

Wie die plotse omslag in de naam heeft bedacht, weten we niet. Dat het niet burgemeester Bart De Wever zelf zal geweest zijn, daar zijn we zeker van. Er is immers geen groter tegenstander te vinden van het Schengenakkoord uit 1985 dat het vrij verkeer van goederen, diensten en personen vastlegde in de EU. Met de regelmaat van de klok liet hij weten het akkoord meer dan een doorn in zijn oog te vinden. Bart De Wever in september 2015: “Schengen bestaat de facto niet meer.” In december van datzelfde jaar: “De Wever wil Schengen sluiten.” In januari 2016 bij Voka Antwerpen: “Schengen is klinisch dood. “ Voilà, en dan wordt op de dag van de geboorte zelf het mooiste plein van de stad prompt het Schengenplein gedoopt.

Misschien had hier enige inspraak gewenst geweest. Hier en daar werd in het weekeinde al gesuggereerd een petitie op te starten: weg met het Schengenplein! De naam dan welteverstaan. Misschien tekent de burgemeester wel mee.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Ons standpunt