Thiam na haar recordsprong.© pn

© Photo News

thumbnail: Thiam na haar recordsprong.
thumbnail: null

Thiam springt wereldrecord zevenkamp maar coach bezorgd: "Ik hoop dat elleboog het houdt"

Nafissatou Thiam is vrijdag uitstekend aan haar zevenkamp begonnen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ze verbeterde haar persoonlijke records in de eerste twee nummers: de 100 horden en het hoogspringen. In het hoogspringen leverde ze zelfs de beste prestatie ooit in een zevenkamp.

sdv

De Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill nestelde zich na het hordenlopen met 1.149 punten meteen aan de leiding, voor de Barbadaanse Akela Jones (1.124) en de Nederlandse Nadine Visser (1.121). Thiam werd in haar reeks van de 100 meter horden derde in 13.56, een persoonlijk record. Het leverde Thiam 1.041 punten en een gedeelde twaalfde plaats op. Haar vorige beste tijd op het eerste onderdeel was 13.63.

Thiam begon het hoogspringen zo met een voorsprong van 36 punten op haar Belgisch recordschema. Toen ze het nationaal record op 1 juni 2014 in het Oostenrijkse Götzis op 6.508 punten bracht, startte ze met een 13.81 op de 100 meter horden.

Ze leverde een fenomenale prestatie af in haar favoriete nummer, waaraan ze later op deze Spelen ook individueel deelneemt. Samen met haar Britse concurente Katarina Johnson-Thompson ging ze over 1.98 meter. De beste prestatie ooit in een zevenkamp. Dat record stond voordien op 1.97 meter, op naam van Thiam zelf, en Tia Hellebaut.

Thiam was probleemloos over 1m83 gegaan. Ze raakte ook bij haar eerste poging over 1m86, 1m89 en 1m92. Op 1m95 had Thiam drie pogingen nodig, op 1m98 was het bij de eerste keer raak. 2m01 bleek uiteindelijk te hoog gegrepen.

Vier jaar geleden werd Tia Hellebaut in Londen met een sprong van 1.97 meter vijfde in het hoogspringen. Niet in de zevenkamp, maar individueel. Voor brons was toen 2.03 meter nodig.

Sprong in klassement

Johnson-Thompson komt op de eerste plaats in de tussenstand met 2.462, Thiam wordt tweede met 2.252. Jessica-Ennis Hill staat derde met 2.242 punten.

Thiam ligt momenteel 102 punten voor op haar Belgisch record (6.508 punten).

In de avondsessie volgt nog het kogelstoten (1.35 uur Belgische tijd) en de 200m. Dat kogelstoten kan een probleem worden omdat ze een elleboogblessure heeft, waardoor ze dit onderdeel al maanden niet meer heeft kunnen trainen.

Zaterdag volgen het verspringen, speerwerpen en de 800 meter.

Zo komen er nog een aantal nummers die Thiam minder goed leggen, de forecast zet Thiam daardoor voorlopig op plaats 4. Lees hier meer over die forecast, en ontdek welk podium zij voorlopig voorspellen.

Coach: 'Moeilijk met kogelstoten'

Coach Roger Lespagnard liep er tevreden bij, maar ook hij was even geschrokken na de tweede valse start op de 100m horden. "Ik denk dat ze schrik heeft gehad. Toen ik haar haar handen voor haar gezicht zag slaan, zei ik tegen mezelf dat dit toch geen waar kon zijn. Nadien was ik bang dat ze, uit blijdschap om niet gediskwalificeerd te zijn, te snel zou vertrekken, maar ze heeft een heel goede race gelopen."Thiam liep de 100m horden nooit sneller. "Ik had gezegd dat ze dit jaar 13.55 zou lopen in het horden. Ze heeft 13.56 neergezet (zeven hondersten beter dan haar record van 28 mei jongstleden in Götzis). En ze heeft dat op het goede moment gedaan", zo blikte Lespagnard terug.

"Ik zag bij de opwarming van het hoogspringen dat ze over 1m80 ging. Ze sprong makkelijk over 1m83, 1m86. Ze sprong telkens mee met de lat. Daarop hebben we tijdens de winter getraind. Maar toen de lat op 2m01 ging, had ze geen jus meer", analyseerde Lespagnard.

De tevreden coach kijkt met een bang hart uit naar het komende kogelstoten. "Ik hoop dat haar elleboog het gaat houden", kijkt haar trainer vooruit. "Ze heeft het moeilijk met speerwerpen, maar ook met kogelstoten op het moment van hyperextensie. We gaan een tape leggen. Ik hoop dat het niet te veel pijn gaat doen bij het speerwerpen." Het speerwerpen staat zaterdag als zesde onderdeel van de zevenkamp op het programma.

© BELGA

© BELGA

© BELGA

Thiam beleeft bang momentje bij start van 100m horden

© Photo News

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Nafissatou Thiam beleefde vrijdag in het olympisch stadion in Rio de Janeiro even een bang momentje bij de start van haar reeks in de 100 meter horden, het eerste onderdeel in de zevenkamp. De Belgische atlete werd op een bepaald moment een tweede valse start toegedicht, wat tot uitsluiting had geleid. Maar Thiam kwam met de schrik vrij en liep een persoonlijke recordtijd.

Sinds 2010 zijn de regels voor valse starts in de tienkamp en de zevenkamp verschillend van die voor andere disciplines in atletiek. In de meerkampen leidt een eerste valse start enkel tot een waarschuwing voor de betrokken atleet. Een tweede valse start heeft dan weer wel een diskwalificatie tot gevolg.

In de reeks van Thiam liet de Duitse Jennifer Oeser een eerste valse start noteren. Ook de tweede start werd afgevlagd. Eerst leek het alsof de Amerikaanse Barbara Nwaba te vroeg uit de startblokken was geschoten. Maar toen het scherm in het stadion de reactietijden toonde, bleek dat Thiam te vroeg was vertrokken. Haar reactietijd was -0.059 seconden.

Maar tot opluchting van de Belgische zevenkampster toonden de organisatoren geen rode kaart. “Het was een groene kaart, wat betekent dat er een technische fout was”, aldus Stéphanie Noël, technisch directeur van de Franstalige atletiekbond.

Thiam, die even dacht dat haar wedstrijd al afgelopen was, herpakte zich prima. Ze eindigde als derde en liep ondanks de natte piste een persoonlijk record met een tijd van 13.56 seconden (wind: +0,3 m/s). Haar vorige record (13.63 seconden) had ze op 28 mei gelopen op een zevenkamp in het Oostenrijkse Götzis.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer