Tot acht jaar cel voor bende die Media Markt-winkels in filmstijl beroofde

© ivan put

Een elfkoppige Roemeense bende is in de Brugse rechtbank veroordeeld tot zware straffen voor een hele reeks inbraken, waaronder enkele bijzonder spectaculaire in filialen van elektroketen Media Markt.

aft

Diverse filialen van elektronicaketen Media Markt kregen in de loop van 2015 inbrekers over de vloer. De daders sloegen toe in onder andere Oostende, Roeselare, Brugge, Oostakker en Turnhout. Ze gingen daarbij in ware filmstijl te werk. Telkens raakten ze binnen door zich op te laten sluiten in een aanpalende winkel en na sluitingsuur een gat te maken in de verbindingsmuur. De bewegingsdetectoren wisten ze de verschalken door over de vloer te sluipen. De daders hadden het vooral gemunt op dure smartphones. In het Oostendse filiaal maakten ze op die manier voor 100.000 euro aan materiaal buit. Bij Media Markt Roeselare bedroeg het nadeel 209.000 euro.

Het onderzoek kwam in een stroomversnelling terecht toen een Roemeen aan de Belgisch-Duitse grens onderschept werd met een lading gestolen smartphones in zijn vrachtwagen. Verder onderzoek leidde de speurders naar een Roemeense inbrekersbende die internationaal actief was. Later werden ook in Zweden en Nederland bendeleden geklist. Uiteindelijk werden elf verdachten voor de rechter gedaagd. Naast de inbraken bij Media Markt moesten ze zich ook verantwoorden voor diefstallen in warenhuizen als Lidl, Carrefour en Aldi. Ook in het Wijnegem Shopping Center sloeg de bende toe. Daar lieten de daders zich van op het dak naar beneden zakken via een luchtkoker. Bij Qteam in Turnhout gingen ze met twaalf autobanden aan de haal.

Bendeleider Marius S. werd veroordeeld tot acht jaar effectieve celstraf. Volgens de rechter stelde hij de teams samen om verkenningen en effectieve inbraken uit te voeren. De overige bendeleden kregen straffen tussen vijftien maanden en vijf jaar effectieve celstraf. Media Markt kreeg een schadevergoeding van 25.000 euro toegekend. Voor de verzekeringsmaatschappij bedroeg de schadevergoeding 266.000 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen