Direct naar artikelinhoud
eurozone

Eurozone komt voor het eerst met sancties voor buitensporig begrotingstekort tegen Spanje en Portugal

Spanje en Portugal hebben hun begrotingshuiswerk niet gedaan en verdienen straf. De EU-ministers van Financiën zetten dinsdag in Brussel het licht op groen voor de Europese Commissie om een procedure voor sancties te starten.

Het is voor het eerst dat de EU een euroland dat "ineffectieve actie" heeft genomen om een buitensporig begrotingstekort volgens afspraak te reduceren, aanpakt. Het zijn er meteen twee.

De commissie moet voor 22 juli met een voorstel komen over de hoogte van de boetes. Die kunnen voor Portugal 346 miljoen euro bedragen en voor Spanje 2 miljard euro. Ze krijgen tien dagen de tijd om met argumenten te komen voor een lagere boete. Ze komen hoe dan ook niet uit onder opschorting van subsidies.

Het oordeel komt niet onverwacht. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, had gisteren al gezegd er steun voor te verwachten. Ook zei hij dat de commissie kan opperen de boetes op nul te zetten.

De commissie moet voor 22 juli met een voorstel komen over de hoogte van de boetes

De commissie hintte daar al op omdat forse boetes de groei en werkgelegenheid in de twee mediterrane lidstaten zouden treffen. Maar de eurolanden verwachten dan wel, zegt Dijsselbloem vandaag, dat Spanje en Portugal zich "offensief, en niet defensief" opstellen, en zullen voorstellen hoe zij hun huishoudboekjes zo snel mogelijk op orde denken te krijgen.

Spanje en Portugal moesten allebei afrekenen met een diepe economische crisis. Portugal moest vorig jaar opnieuw onder de drempel van drie procent duiken, maar het land bleef steken op 4,4 procent. Spanje moest zijn buitensporig tekort dit jaar wegwerken, maar ook dat zal allicht niet lukken. Vorig jaar noteerde Spanje een tekort van 5,1 procent en het land is na twee verkiezingen in een half jaar tijd nog steeds op zoek naar een nieuwe coalitieregering.