OPROEP. 10.000 mensen geëvacueerd voor bosbranden in Zuid-Frankrijk: “Het leek wel een olieveld dat in brand stond”

In de nacht van dinsdag op woensdag zijn ongeveer 10.000 bewoners en toeristen geëvacueerd uit het zuidoosten van Frankrijk, vanwege een zware bosbrand nabij Bormes-les-Mimosas, tussen Toulon en Saint-Tropez.

doro, belga

OPROEP. Verblijft u in de regio en bent u getroffen door de bosbranden? Laat het ons weten via hier@reageren.be

“De brand begon tegen middernacht, en de evacuaties van zeker 10.000 mensen, zijn daarop gevolgd”, aldus de brandweer van de Var. “In de zomer verblijven in de regio twee- tot driemaal zoveel mensen.” Van de 10.000 geëvacueerden zijn er ongeveer 3.000 vakantiegangers.

Volgens een persbericht van de prefectuur van de Var is al 800 hectare door de vlammen verwoest. Voor de bluswerken zijn 540 brandweerlieden opgeroepen, en er wordt ook vanuit de lucht geblust. “De wind waait tegen snelheden van 60 à 70 km/uur, maar zou tegen de ochtend moeten afzwakken tot snelheden van 40 à 50 km/uur”, aldus nog de prefectuur.

Al sinds maandag wordt het zuidoosten van Frankrijk geplaagd door zware bosbranden. Ook Corsica is getroffen. Al meer dan 4.000 hectare is in vlammen opgegaan.

© AFP

4.000 hectare

Het gaat vooral om mensen die wonen en verblijven in de buurt van Bormes-les-Mimosas. Onder andere enkele camping werden in allerijl ontruimd. Ook woningen in onder andere Nîmes worden bedreigd door het vuur.

De branden woeden in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur , in de departementen Var, Vaucluse, Alpes-Maritimes, en in Haute-Corse, op het eiland Corsica. De bevolking in die regio verdubbelt of verdrievoudigt in de zomer bijna in aantal door het toerisme in het gebied.

Bijna 4.000 hectare aan bos gingen al in rook op, 20 mensen raakten al gewond. Ook vier brandweerlieden zijn gewond en overgebracht naar een ziekenhuis in Marseille.

© AFP

“Vlammen tot 30 meter hoog”

“De vlammen waren zeker 30 meter hoog”, vertelt Marijke aan onze redactie, “de brand is tot op 400 meter van ons huis gekomen”. Intussen zijn de meeste brandhaarden onder controle, al blijft het risico op een nieuwe opflakkering groot.

“Op een bepaald moment waren we echt angstig”, getuigden Marijke en Filip dinsdag. Het Vlaams koppel is momenteel op vakantie in Saint-Tropez. “Het was onbeschrijflijk, precies een olieveld dat in brand stond. Het begon als een kleine brandhaard, maar door de mistral is het vuur razendsnel gegroeid in beide twee richtingen. De vlammen waren zeker 30, of zelfs 40 meter hoog.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER