Kunstenfestival zonder subsidies doet door: “We hopen op financiële steun van fans”

© ptb

“Kunstenfestival Watou blijft bestaan:omdat wij en onze bezoekers het willen.” vzw Kunst denkt dat het haalbaar is om in 2017 toch nog het Kunstenfestival Watou te organiseren. Ze rekenen daarbij ook op de fans om de nodige 400.000 euro te verzamelen.

TOMMY HUYGHEBAERT

Watou beleeft deze zomer zijn beste editie ooit. “Afscheid in schoonheid heet dat”, schreef Jan Moeyaert nadat hij eind juni én twee dagen voor het begin van de 36ste editie te horen had gekregen dat het Kunstenfestival de structurele erkenning binnen het Kunstendecreet verloor. Maar de organisatie lijkt nu uit de dood te zijn opgestaan. “Weet je wat, we stoppen niet”, stond gisteren plots te lezen op de website. En dat is geen gratuit statement maar een heel beredeneerde uitspraak, blijkt als we de organisatie om meer info vragen.

“We zijn overtuigd dat kunstliefhebbers volgende zomer toch nog naar het dorp kunnen afzakken om van een nieuwe editie te genieten. We denken dat het haalbaar is om de nodige 400.000 euro in te zamelen. Voor ons staat de nieuwe datum al vast”, zegt Lieselotte Moeyaert, woordvoerder van de organiserende vzw.

De vzw rekent daarbij op fans en mensen die Watou erg genegen zijn. De organisatie kreeg de nodige moed door de vele warme reacties en het feit dat nu al vijftien procent meer mensen Watou bezochten in vergelijking met vorig jaar. Die editie werd toen als geboekstaafd als een recordeditie met 16.000 bezoekers. “Volgens die commissieleden kunnen we beter stoppen met wat we doen, maar daar gaan onze bezoekers duidelijk niet mee akkoord.”

Crowdfunding

“We starten een crowdfunding-campagne op waarmee we bij de fans 40.000 euro willen inzamelen. Tegelijk zijn we, hoewel nog midden in het huidige festival, al volop aan het spreken met nieuwe partners. We bekijken momenteel verschillende denksporen. Daar zijn ook heel wat privépartners zoals bedrijven bij. Die maken nu nochtans maar een klein deeltje uit van het geld dat we inzamelen. Daarnaast proberen we ook op andere manieren aan subsidies te raken. Zie dit gerust als ons GGGG-plan-b: Geen Geld, Grote Goesting! Ook Poperinge heeft al beloofd een extraatje te proberen doen.” Blijken de grote goesting en de vele inspanningen begin volgend jaar toch niet voldoende om een nieuwe editie haalbaar te maken, dan belooft de vzw iedereen zijn geld terug.

De organisatie blijft trouwens ook een dossier uitwerken om mee naar de Raad van State te stappen. “We zijn overtuigd dat er procedurefouten zijn gemaakt bij de beoordeling van ons festival. Die willen we in de eerste plaats rechtzetten via deze gerechtelijke weg.

INFO

www.kunstenfestivalwatou.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen