© Belga

IN BEELD. Pukkelpopdrama precies vijf jaar geleden

Op 18 augustus 2011, om iets na 18 uur, sloeg het noodlot toe op Pukkelpop. Een verschrikkelijke storm brak los boven het festivalterrein en veroorzaakte vernieling en verdriet. Vijf festivalgangers kwamen om, verschillende mensen raakten zwaargewond. Vandaag is het exact vijf jaar geleden dat het drama zich voltrok in Kiewit.

elaw

Vandaag is het de eerste dag van de 31ste editie van het Pukkelpopfestival. De Pukkelpoppers zijn op dit moment druk in de weer met dansen en plezier maken. Net als vijf jaar geleden. Maar toen kleurde rond 18 uur de lucht plots groen, en brak de hel los. Hagel en regen vielen met bakken uit de lucht, bomen bezweken, tenten stortten in. Mensen probeerden tevergeefs te schuilen tegen de enorme hagelstenen.

Pas later werd duidelijk welke ravage de storm had aangericht. De volledige Chateau-tent was ingestort, net als de Proximus-stand die bedolven werd onder omgevallen bomen. Er vielen vijf doden. Onder andere de Limburgse twintigers Wendy en Marlo werden het slachtoffer van het noodweer. Ook de Oost-Vlaamse Chiroleidster Marijke kwam om. Verder raakten 140 mensen gewond, waaronder verschillende zwaargewonden.

“De logica zelve”

Later werden er verschillende herdenkingen gehouden en werd er een monument onthuld ter nagedachtenis van de slachtoffers. Ook de Belgische bands leefden mee met het drama. Uit solidariteit met de organisatie besloten ze massaal om hun gage voor de afgelaste optredens terug te betalen. Wijlen Luc De Vos, zanger van Gorki, liet verstaan dat hij de terugbetaling vanzelfsprekend vindt. “Ik heb het geld gisteren al teruggestort. Dat is toch de logica zelve”, zei hij toen. Ook auteursrechtenvereniging Sabam vroeg dat jaar geen geld.

Dat het festival na het noodweer werd afgeblazen, viel bij sommige festivalgangers niet in goede aarde. 365 mensen spanden een rechtszaak aan om het geld van hun festivaltickets en bonnen te recupereren. Ook dienden vier slachtoffers een klacht in wegens schuldig verzuim. Het parket achtte de aangeklaagden, waaronder Chokri Mahassine en stad Hasselt, niet aansprakelijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer