Deense belofte Pernile Mathiesen pakt goud voor eigen volk op EK wielrennen

Pernile Mathiesen heeft vrijdag voor eigen volk het EK wielrennen voor beloften gewonnen. De 19-jarige Deense soleerde in Herning naar de zege, voor de Noorse Susanne Andersen en de Britse Alice Barnes. De Belgische meisjes eindigden niet in de top tien. Fenna Vanhoutte werde 15e, Saartje Vandenbroucke 38e.

Net zoals bij de meisjes junioren waren de koersomstandigheden ook bij de beloften niet van de poes. De fikse regenvlagen en felle wind beletten enkele rensters niet om al vroeg in de aanval te gaan, maar zonder succes. In de finale toonden vooral de Deense meisjes zich aanvalslustig. Nadat Mathiesen het probeerde, trok Cecilie Uttrup in de aanval, maar ze raakte niet weg.

Een tweede poging van Mathiesen kende meer succes. Vier rensters schoven mee in de laatste 25 kilometer. Dat waren Jelena Eric, Alice Barnes, Jeanne Korevaar en Eraud Séverine. Het kwintet kreeg het niet gemakkelijk, want de Polen, Spanjaarden en Italianen wilden een massasprint. Toen de bonus zakte naar vijf seconden, versnelde Mathiesen nog een keer. Met nog 18 kilometer voor de boeg leek ze een vogel voor de kat, maar de Deense hardrijder - eerder kroonde ze zich tot Europees kampioene in het tijdrijden op dit EK - vergrootte haar voorsprong en snelde zelfs naar 40 seconden. Het peloton kreeg haar niet meer te pakken.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer