© Jozef Croughs

Testosteron speelt belangrijke rol bij gezang kanaries

Testosteron heeft een belangrijke invloed op de karakteristieken van het jaarlijks veranderende gezang van de kanarie. Dat heeft een team wetenschappers ontdekt, onder wie Jacques Balthazart van de universiteit van Luik (ULg). De studie kreeg een publicatie in het vakblad The Journal of Neuroscience.

“Deze studie bewijst de rol van de geslachtshormonen bij het regelen van dit complexe gedrag.” Die rol is volgens de ULg specifieker dan eenvoudigweg het opwekken van de drang om te zingen. Testosteron speelt met andere woorden ook een bepalende rol voor de eigenschappen van de zang die de mannelijke kanarie kweelt.

Elk jaar zingt de kanarie immers een toontje hoger of lager. De vrolijke vogel test de nieuwe zangpartij in de herfst en de nieuwe compositie krijgt vervolgens stabiel vorm tijdens het paarseizoen in de lente, wanneer de testosteronspiegel verhoogd is.

© dji

Pubers

Om de invloed van het mannelijke hormoon te achterhalen, blokkeerden de vorsers de testosteronreceptoren in de twee regio’s van het brein betrokken bij de vogelzang. Bij de mannelijke vogels bleek de invloed van de twee hersenregio’s op de zang. De testen tonen “de complexe rol van testosteron” aan bij de vaardigheid van de kanarie om elk jaar een nieuwe zangpartij te leren en produceren, klinkt het.

De onderzoekers wijzen erop dat het proces verwant is met de vocale ontwikkeling van de mens. Die begint te brabbelen in de eerste levensmaanden en na de pubertijd stabiliseert de spraak zich. Testosteron speelt bij de zingende kanarie een rol in twee zones van de hersenen, die gelijkenis vertonen met de motorische schors bij de mens.

Jacques Balthazart werkte voor de studie samen met twee Amerikaanse onderzoekers van Johns Hopkins University en University of Maryland, College Park.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer