Wat met de straten genoemd naar collaborateur Cyriel Verschaeve? De ene gemeente schrapt ze, de andere houdt ze

© Photo News

Na de rellen in Vir­ginia over het al dan niet weghalen van een standbeeld van een ‘foute’ generaal uit de Amerikaanse burgeroorlog, laait ook in ons land het debat over beelden en straatnamen die verwijzen naar een donker verleden op.

DS

De voorbije jaren waren er in verschillende gemeenten als discussies rond beelden en straatnamen die verwijzen naar onder meer Leopold II en schrijver en collaborateur Cyriel Verschaeve. Na de rellen in Charlottesville laait het debat ook bij ons opnieuw op.

LEES MEER IN ONZE PLUSZONE: Na de rellen in de VS: wat met onze ‘foute’ standbeelden? “Haal Leopold II weg. Je laat Hitler toch ook niet staan?”

Zo liet burgemeester Marino Keulen van Lanaken vanmorgen op Radio 1 verstaan dat de Cyriel Verschaevestraat in zijn gemeente gaat verdwijnen. Verschaeve staat onder meer bekend als Vlaams-nationalistische priester, die collaboreerde met de nazi’s. In 1946 werd hij bij verstek ter dood veroordeeld omwille van zijn morele verantwoordelijkheid bij het werven van soldaten voor het Oostfront.

Ook in de gemeente Puurs is de straatnaam al meerdere keren voer voor debat geweest. In mei besliste burgemeester Koen Van den Heuvel (CD&V) om ‘de discussie te sluiten’, nadat het overgrote deel van de bewoners na een ­enquête liet verstaan voor het behoud van de straatnaam te zijn. Van den Heuvel was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen