© © VRT BMUSS

Kom op tegen Kanker stopt 640.000 euro in antikankerstudie

Kom op tegen Kanker, het Antikankerfonds en vier grote ziekenhuizen werken samen voor een onderzoek naar een nieuwe behandeling voor baarmoeder- en baarmoederhalskanker. Daarin worden goedkope, bestaande geneesmiddelen gecombineerd met immuuntherapie, meldt Kom op tegen Kanker donderdag.

Volgens het persbericht van Kom op tegen Kanker stopt de organisatie 640.000 euro in het kankerproject. Dat is bijna een derde van het benodigde budget. Het Antikankerfonds coördineert het wetenschappelijke onderzoek en zorgt voor de bijkomende fondsen. De eerste resultaten worden binnen twee jaar verwacht.

De studie in kwestie is de in juli gelanceerde PRIMMO-studie. Daarin wordt immuuntherapie bij baarmoeder- en baarmoederhalskankerpatiënten versterkt via een welbepaalde combinatietherapie. Immuuntherapie, dat het eigen afweersysteem van de patiënt inschakelt, is een dure behandeling, en verbetering is daarom extra interessant, klinkt het.

Bovenop de immuuntherapie krijgen de testpersonen vijf bestaande, goedkope geneesmiddelen. “Elk middel draagt op een welbepaalde en complementaire manier zijn eigen steentje bij in het complexe pad van ziektebestrijding.”

Kom op tegen Kanker zegt dat de studie zich specifiek richt op patiënten met baarmoeder- en baarmoederhalskanker, maar dat ze na een succesvolle testfase ook voor andere kankers interessant kan zijn. Het zou vooral belangrijk zijn dat de nieuwe therapie na een gunstige evaluatie snel kan ingevoerd worden, omdat de vijf aanvullende medicijnen al beschikbaar zijn op de markt.

“Kom op tegen Kanker investeert graag in dit project, omdat het volledig aansluit bij onze visie op onderzoek”, zegt algemeen directeur Marc Michils. “Het gaat om een studie waarbij de kankerpatiënt centraal staat en die een directe impact heeft op de behandeling en overlevingskansen.”

(belga)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer