© Photo News

Kuringenaar zwiert “inbrekers” op Facebook

Dinsdagnamiddag hebben inbrekers geprobeerd hun slag te slaan in een appartementsgebouw in Kuringen. Toen ze in de hal betrapt werden, zetten ze het op een lopen. Een buurman maakte foto’s van het duo en zette die op Facebook. “Wie inbreekt weet dat hij die risico’s loopt”, zegt Xavier Detaille. Bij de politiezone Limburg Regio Hoofdstad zijn ze minder blij met het verspreiden van de beelden op Facebook.

dj

Inbrekers probeerden dinsdag hun slag te slaan in een appartementsgebouw in Kuringen. Toen ze in de hal betrapt werden, gingen ze lopen. Een buurman maakte foto’s van het duo en zette die op Facebook.

“Wie inbreekt weet dat hij risico’s, loopt”, zegt Xavier Detaille. Zijn vader woont in het appartement. Bij de politie zijn ze minder blij met het verspreiden van de beelden op Facebook.

“Dit is al de derde keer in minder dan een jaar tijd dat hier inbrekers zijn”, zegt Detaille. “Ik ben het dan ook echt moe. Gelukkig kwam een buurvrouw thuis en zij zag de mannen aan de deur staan. Toen zijn ze meteen gevlucht. De vrouw liep hen achterna en een alerte overbuur begon meteen met zijn gsm foto’s te nemen. De mannen reden weg met hun auto waarvan de achterklep omhoog stond, zodat ze geen nummerplaat konden noteren.” De bewoners belden de politie, die de foto’s van de overbuur meenam. “Maar we hebben ze ook op Facebook gezwierd en al wat bruikbare tips gekregen van mensen die de twee ook gezien hebben.”

“Maar het is verboden om zonder toestemming foto’s online te plaatsen waarop mensen herkenbaar zijn”, zegt Dorien Baens van politiezone LRH. “Zo’n foto’s mogen wel overgemaakt worden aan de politie, wat ook gebeurde. Voor ons kunnen die beelden uiteraard erg nuttig zijn bij het opsporen van de daders. In dit geval zijn drie politieploegen naar de oproep op de Grote Baan gestuurd. We hebben alle camera’s in de omgeving gecheckt om een nummerplaat of vluchtrichting te hebben. Dit heeft geen onmiddellijk resultaat opgeleverd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer