VIDEO. Brandweer redt privébibliotheek met 30.000 boeken van vlammenzee

Op de Kogelstraat in Rijkhoven brak dinsdagochtend rond 7 uur brand uit in een garage naast een woonhuis. De brand ontstond vermoedelijk door een technisch defect.

Johnny Geurts

Een voorbijganger merkte de vlammen, die metershoog uit het dak schoten, op. Hij verwittigde de bewoonster. Het vuur greep wild om zich heen en verwoestte alle opgeslagen materialen en tuinmeubelen.

Bibliotheek

De uitgerukte brandweer van de zone Oost-Limburg wist de vuurzee in te dijken en kon voorkomen dat het vuur oversloeg op de aangrenzende woning. In die woning ligt de privébibliotheek van buurman Theo Steegen. “Toen ik de vlammen zag, dacht ik: ‘nu is het gedaan met mijn bibliotheek’”, vertelt hij. “Maar gelukkig heeft de brandweer alles kunnen vrijwaren.”

“Die bibliotheek is mijn levenswerk”, gaat Theo verder. “Er staan zo’n 30.000 boeken. Op mijn leeftijd is dat niet meer terug op te bouwen. En zelfs dan zouden er boeken vernietigd zijn van schrijvers die ik persoonlijk ontmoet heb en die intussen zijn overleden. Gelukkig is er weinig tot geen schade. Ik ben de brandweer eeuwig dankbaar.”

De straat werd door de politie tijdelijk afgesloten. Rond 9 uur was alle gevaar geweken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer