Noodkreet van landbouwers: “Dictatuur van voedingsindustrie doet ons de das om”

De lokale landbouw wordt opgeslokt door de voedingsindustrie en is daardoor nog nauwelijks leefbaar. Dat is het hoofdbesluit uit de film ‘Ceci n'est pas une patate’ van de vereniging Climaxi die zaterdag in première wordt voorgesteld in Herzele.

Herman Laneau

Herzelenaar Filip De Bodt en Geert Lenssens van Climaxi, een nationale vereniging voor het klimaat en sociale rechtvaardigheid, gingen in gesprek met land- en tuinbouwers en filmden hen vanuit een solidair perspectief. Ze startten in de eigen regio, maar filmden daarna ook in andere landen zoals Frankrijk, Griekenland, Italië en Roemenië. In de prent komen ook getuigenissen uit Afrika en het Midden-Oosten aan bod.

“Het was een emotionele tocht”, zegt Filip De Bodt. “De lokale boerenstiel lijkt ernstig bedreigd door grootschaligheid, de voedingsindustrie en warenhuizen. In de meeste interviews getuigden landbouwers dat hun investeringen en inspanningen te weinig opbrachten om te overleven. Ze voelen zich een speelbal van hun afnemers”, klinkt het.

Niet zelden barstte een geïnterviewde landbouwer na de opnames in tranen uit. “Gelukkig hebben sommige boeren een antwoord gevonden op de toenemende druk van de voedingsindustrie, door hun producten zelf of via eigen coöperatieven zoals Voedselteams rechtstreeks te verkopen aan de consument. De boerenstiel verdient ons aller steun en respect.”

Spaargeld investeren

Een van de geïnterviewden is Wilfried van Ruyskensvelde uit Sint-Lievens-Esse. Hij runt een gemengd landbouwbedrijf met onder meer aardappelen. “Ik zou mijn kinderen niet aanraden om in de boerenstiel te stappen”, zegt hij. “Mijn spaarcenten die ik de voorbije jaren via hard werken heb verzameld, moet ik constant besteden aan nieuwe investeringen die op hun beurt veel te weinig opbrengen. Ik probeer me zo veel mogelijk afzijdig te houden van contractkweek voor fabrieken, want zo'n patatten kun je soms zelf niet meer gewoon koken. Men verplicht ons bijvoorbeeld speciaal te teelten voor puree of voor chips.”

Te grote kolen

Andere getuigenissen illustreren eveneens de “dictatuur van de voedingsindustrie”. Zo vertelt Guy Depraetere uit Lierde hoe hij de kolen die hij ging leveren bij Delhaize weer moest meenemen naar huis “omdat er maar drie in een standaarddoos konden in plaats van de voorziene vier”. “En ik was zo trots dat ik echte prachtexemplaren had gekweekt”, reageert hij teleurgesteld.

Wim De Middeleer uit Herzele schakelde dan weer zijn klassiek melkveebedrijf om tot biobedrijf wegens de slechte melkprijzen. “Ik hoop nu maar dat deze markt standhoudt”, zegt hij.

INFO

De Climaxi-film wordt zaterdag om 20 uur voorgesteld in 't Uilekot, Groenlaan Herzele. Toegang 5 euro. Daarna gaat hij op tournee door de wijde regio. www.climaxi.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen